Kupovinom turske letelice „bajraktar“ Vojska Srbije postaće jedna od najjačih vojnih sila! 

07.10.2020

05:22 >> 10:38

0

Autor: autor26

Pored Turske, ovaj borbeni sistem imaju još samo Azerbejdžan, Katar i Ukrajina 

Kupovinom turske letelice „bajraktar“ Vojska Srbije postaće jedna od najjačih vojnih sila! 
Copyright Profimedia

Ukoliko Srbija realizuje kupovinu borbenih bespilotnih letelica „barjaktar TB2“ od Turske, kao što je to bilo prekjuče najavljeno posle razgovora predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, postaće četvrta zamlja na svetu čija će vojska posedovati ovaj sistem naoružanih letelica, koji je trenutno jedan od najboljih na planeti, navodi, za 24sedam, Andrej Mlakar, vojni analitičar i autor bloga o vojsci i naoružanju.

Najmoćniji u regionu 

Prema njegovim rečima, ovom kupovinom Srbija bi dobila jaku i modernu besposadnu letelicu, koju, pored Turske, koja je proizvodi, imaju još samo Azerbejdžan, Katar i Ukrajina.

– Srbija već ima šest bespilotnih letelica CH-92 kineske proizvodnje, koje su, takođe, naoružane i imaju mogućnost nošenja dronova. Ukoliko realizujemo kupovinu „bajraktara“, to će biti značajan iskorak u našem naoružanju. „Bajraktar“ se izuzetno pokazao u ratnim sukobima u Siriji, Iraku i Libiji, ali i u poslednjim okršajima u Nagorno-Karabahu – objašnjava Mlakar.

Printscreen / Youtube

Podsetimo, posle dugotrajnih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, srpska delegacija otputovala je je prekjuče u Ankaru da ugovori kupovinu više sistema ovih bespilotnih letelica.

– Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućnosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju, reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama. Moram da pohvalim turske proizvođače – izjavio je Vučić, uoči sastanka naše delegacije sa turskim zvaničnicima.

U Tursku su otputovali ministar finansija Siniša Mali i državni sekretar ministarstva odbrane Nenad Miloradović.

Kako je objavljeno, ostalo je još samo da se utanače detalji i pripreme potrebna dokumentacija i ugovor.

Šta sve može „bajraktar TB2“ 

„Bajraktar TB2“ nastao je od izviđačke verzije te letilice 2014. godine u Turskoj. Na to su uticali sukobi u susednoj Siriji, kada je bilo neophodno napraviti letelicu koja ima mogućnost borbenih dejstava. Za njenu izradu korišćeni su savremeni materijali – trup je napravljen od kelvara i stakloplastike, a ugrađen joj je benzinski motor „rotaks“ sa direktnim ubrizgavanjem. Raspon krila je 12 metara, a dužina šest i po metara. Ukupna masa letelice kada nosi naoružanje je 630 kilograma. Ima potpunu kontrolu leta – mogućnost automatskog poletanja i sletanja. Maksimalna visina letenja, prema procenama, iznosi 5.500 metara, ali je zabeležno i više od 8.000. Domet joj je 150 kilometara od mesta na kojem se nalazi upravljačka borbena stanica.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike