Strah od karantina: Penzioneri počeli da kupuju so, šećer, brašno i ulje, za svaki slučaj

07.10.2020

08:30 >> 09:53

0

Reporteri 24sedam na ulicama prestonice s našim najstarijim građanima

Strah od karantina: Penzioneri počeli da kupuju so, šećer, brašno i ulje, za svaki slučaj
Apoteka, Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Da li će biti ponovnog karantina zbog eventualnog pika epidemije koronvirusa u Srbiji, još se ne zna, ali jedini koji na to neprestano misle su – penzioneri.  Počeli su da kupuju, doduše sporadično, osnovne životne namirnice – brašno, so, kvasac, ulje i šećer.

Najstariji građani Srbije kažu, za 24sedam, da se nešto sprema, čim svakog dana na televiziji pričaju o tome da još nema razloga za zabrinutost, a niti bilo ko od nadležnih pomišlja na uvođenje karantina. Jedna od njih je i penzionerka D. G. B. (67), koja ni za živu glavu nije htela da se fotografiše, ali zato kaže:

Za svaki slučaj

– Imamo vesti da se treći talas epidemije očekuje uskoro, ako se ne budemo pridržavali preporučenih mera. E, da vam kažem! Još se sećam ustajanja u tri ujutru, tokom karantina, da bih kupila hranu za nedelju dana. To je bilo neviđeno maltretiranje! Bila sam samoj sebi kao vampir! Pa one gužve… Neka! Bolje sada polako da kupujem ono što može da stoji u kući jer „leba ne jede“, a to su so, šećer, brašno, kvasac i ulje – priča ona.

Prema njenim rečima, ako se ponovo uvede vanredno stanje zbog porasta broja inficiranih koronavirusom, ona neće biti gladna.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Ako nas zatvore, neću biti gladna. Mekike, krofne, pite mogu odmah da spremim – kroz smeh navodi ona.

Osim hrane, stavka koja se našla na spisku za slučaj karantina su dezinfekciona sredstva i zaštitne maske.

Reporteri našeg portala obišli su apoteke u prestonici i uverili se da građani strpljivo čekaju u redu kako bi kupili upravo to. U jednoj beogradskoj apoteci rekli su za naš portal da se maske i dalje svakodnevno prodaju.

– Potražnja je velika jer nam je zaštita uvek neophodna. Jedino se rukavice ne prodaju kao ranije – poručili su nam u apoteci.
Epidemiolog, virusolog i vakcinolog prim. dr Radmilo Petrović, međutim, kaže da nema potrebe da se bilo ko priprema za karantin.

Ništa nam ne manjka

– Zalihe ne treba praviti, mi imamo dovoljno hrane, plodno nam je zemljište, obezbeđeni smo i dovoljnom količinom dezinfekcionih sredstava, ništa nam ne manjka – naveo je dr Petrović.

On je poručio da će koronavirus definitivno još neko vreme biti sastavni deo naših života.

– Sa tim virusom ćemo se sigurno još družiti, on će nestati kada oko 60 odsto stanovništva stvori imunit na njega. Predviđa se da će u novembru biti kritično, kada se očekuje treći talas epidemije zaraze u Srbiji. Da li će tako biti, najviše zavisi od naše discipline, odnosno od toga da li se pridržavamo preporučenih epidemioloških mera – zaključio je on.

 

   Evo da li se Beograđani spemaju za zatvaranje

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Koviljka Vujičić (80 godina), penzioner:
– Još uvek nisam počela sa pripremama. Zasada pratim situaciju. Mislim da šansa postoji i da ćemo pre ili kasnije ponovo morati da uvedemo oštrije mere, pa i karantin. Zasada sve redovno kupujem, idem u nabavku, ali ne gomilam stvari… Čim najave zatvaranje ili policijski čas sigurno ću otići po sve što mi je potrebno.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Jovanka Lazić (67 godina), penzioner:
– Nadam se da ga neće biti, dosta mi je karantina. Redovno kupujem maske, dezinfekciona sredstva, ali ne pravim zalihe. Nadam se da zatvaranja neće biti. Mislim da su naši građani disciplinovani i da za tim nema potrebe, jedino bi možda mogli da povedu računa o ličnoj higijeni, pre svega da peru ruke.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Dragoljub Janković (68 godina), penzioner:
– Jednom smo karantin prošli, tako da imamo iskustva, a da li će ga biti ponovo, nije na meni da kažem. To će odlučiti lekari. Mislim da veliku opasnost predstavljaju kafići i noćni klubovi, gde postoji veliki potencijal da se zaraza brzo širi. Ako se sve uzme u obzir, postoji mogućnot ponovnog zatvaranja. Kako spadam u rizičnu grupu, deca će mi kupovati namirnice. Tako je bilo i prethodni put.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Slobodan Grujić (59 godina), advokat:
– Iskreno, razmišljam pozitivno i mislim da neće uvoditi drastične mere karantina i izolacije. Ne kažem da neće biti gripa, ali smatram da trećeg talasa, ipak, neće biti. Takođe, turistička sezona se završava, pa ne očekujem porast broja zaraženih. Kupujem najosnovniju zaštitu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti