Mali Pavle napokon dobio novi dom: Ovu zimu neće dočekati u kući od blata (FOTO)

16.12.2022

12:02

0

Autor: R.M.

Za Pavla javnost saznala zbog nehumanih uslova u kojima je živeo sa porodicom i teškog oblika Apertovog sindroma, zbog čega ga očekuje operacija

Mali Pavle napokon dobio novi dom: Ovu zimu neće dočekati u kući od blata (FOTO)
Pavle Dimitrijević - Copyright Privatna arhiva/Promo

Pavle Dimitrijević (3) iz sela Zdravinje kod Kruševca i njegova porodica ove sedmice, su se iselili iz stare trošne kuće, napravljene od blata, i uselili u novi dom.

Pavle sa roditeljima, sestrama i bratom živi u sela Zdravinje, a javnost je za njega saznala ne samo zbog nehumanih uslova u kojima je živeo sa porodicom, već i zbog toga što boluje od teškog oblika Apertovog sindroma, zbog čega ga očekuje operacija rekonstrukcije usne i nepca, kao i obezbeđivanje proteze za prste, koji mu nedostaju.

Srbi iz celog sveta udružili su se, uz pomoć humanitarne organizacije "28. jun", da bi mališanu i njegovoj porodici sagradili novu kuću.

- Ove sedmice, uz dobrodošlicu njihovih školskih drugara, komšija i naših volontera uselili smo porodicu Dimitrijević u novi dom. Njihova kuća je sada prostrana, na sprat, odabrana je lično od strane porodice, poštujući njihovu želju da ostanu u selu Zdravinje. Nakon kupoprodaje placa sa kućom i pomoćnim objektima i otpočinjanja procesa legalizacije, čije je troškove preuzela organizacija "28. jun", započeto je kompletno renoviranje kuće. Osim renoviranja, zidova, podova, ugradnje nove stolarije i kupatila, kompletno su opremljene kuhinje, spavaće sobe i dnevni boravak. Takođe, dečije sobe potpuno su uređene, od udobnih kreveta i omiljenih igračaka, prostora za igru, do prostora za učenje i lap top računara, a dokupili smo i preostale uređaje i belu tehniku koja je nedostajala. Frižider i ostava napunjeni su dovoljnom količinom hrane i namirnica do kraja zime – kaže Ana Marković iz humanitarne organizacije "28. jun".

Privatna arhiva/Promo
Pavle sa porodicom

Uspostavljen je i fond koji će pokrivati sve buduće troškove povezane s Pavlovim lečenjem, uključujući lečenje govorne patologije i logopedske tretmane, putne troškove kao i dodatnu novčanu podršku njegovim roditeljima pri podizanju njihovo četvoro dece. Kada sve potrebe porodice Dimitrijević-Ristić budu u potpunosti pokrivene i svi poslovi dovršeni, preostala eventualna sredstva biće preusmerena ka drugim ugroženim porodicama.

Pavlova mama Ivana se zahvalila svim dobrotvorima i dodala da je operacija dečaka odložena jer je trenutno prehlađen.

Privatna arhiva/Promo
Torta za srećno useljenje

- Dok za neke od nas praznici simbolizuju mir, blagostanje i srećne trenutke provedene sa najvoljenijima, za ove porodice i decu, Božićni dani su kao i svaki drugi - mučni i teški. Iz tog razloga, ove godine počinjemo i Božićne isporuke u Vranju i Pirotu sa željom da obradujemo mališane iz najugroženijih porodica i decu sa posebnim potrebama. Međutim, porast troškova života doprineo je samo još većim problemima, te smo odlučili da pored poklona za decu, podelimo i prehrambene pakete, hitnu medicinku i finansijsku pomoć, kao i materijal za grejanje najugroženijim porodicama Srbije. Pokloni će biti uručeni ugroženoj deci i porodicama preko njihovih škola, vrtića, bolnica i sirotišta, svuda gde žive srpska deca u našim krajevima. Zato molim sve ljude dobre volje da nam se se pridruže u našoj Božićnoj misiji tako što će donirati onoliko koliko ste u mogućnosti. Pomozimo zajedno našim mališanima da osete  čaroliju praznika, mira, sreće i zajedništva. Neka svako dete sa osmehom uđe u novu 2023. godinu – apeluje Ana Marković.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike