Putnici dobijaju nazad novac od vaučera za letovanja: Kako i šta treba uraditi da iskoristite svoja prava

15.12.2022

10:56

0

Autor: 24sedam

Građani koji nisu zbog pandemije mogli da iskoriste vaučere, moći će da povrate svoj novac od 1. januara

Putnici dobijaju nazad novac od vaučera za letovanja: Kako i šta treba uraditi da iskoristite svoja prava
Letovanje - Copyright Profimedia

Građani koji nisu iskoristili svoje zamenske vaučere, dobijene na ime turističkih putovanja na koja zbog pandemije koronavirusa nikada nisu otišli, od 1. januara dobijaju svoj novac nazad.

Vladimir Vlaho, član upravnog odbora YUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija), objašnjava kako i šta treba uraditi da biste iskoristili svoja prava.

- Potrebno je da se svi putnici jave agencijama kod kojih imaju potvrde o svom zamenskom putovanju. Agencije će izvršiti provere, da li zaista putnik ostvaruje to pravo… Putnici treba da ostave broj svog računa, a agencija će nakon provere početi da isplaćuje novac - kazao je Vlaho gostujući na TV Prva.

Printscreen/YouTube
 

- Broj zamenskih vaučera je bio ogroman, preko 70 miliona evra, i ako uzmemo u obzir da je isplaćeno, odnosno iskorišćeno, preko 65 miliona evra, zaključujemo da su putnici bili veoma raspoloženi da iskoriste te vaučere. Ostalo je još po nekoj proceni od šest do šest i po miliona evra, tako da je to nekih 10 odsto u odnosu na celokupan iznos. I nemamo neku veliku brigu da će doći do problema prilikom isplate. U slučaju da se dogodi da je agencija nelikvidna ili da nije u stanju da isplati novac, o čemu mi zasada nemamo saznanja, ili će se pokrenuti stečajni postupak i sve agencije će novac isplaćivati iz osiguranja putovanja koje je zakonom propisano od strane osiguravajućih kuća ili iz depozita iz banka. I druga, mnogo povoljnija opcija je da se putnik opredeli da iskoristi taj vaučer 2023. ili 2024. godine, jer svaka agencija će trajno prihvatati te vaučere - dodao je on.

Vlaho se takođe osvrnuo i na situaciju ukoliko agencija nije u mogućnosti da isplati potreban iznos.

- Cela priča je potekla od toga da je agencija već prebacila novac partnerima i da iz tog razloga nema novca za isplatu klijentu. Dakle, ukoliko nema novca za klijenta jer je potrošen tokom tekućeg poslovanja, što je realna situacija, agencije i dalje imaju depozit kod svog partnera i na taj način će se odužiti klijentu - rekao je Vlaho.

Profimedia
 

Na pitanje da li će klijenti dobiti vaučere u većoj vrednosti, pošto su aranžmani poskupeli, on je istakao da zakon ne predviđa nadoknadu takvih razlika.

- Novac je već deponovan, oni mogu iskoristiti vaučer koji je već plaćen u toj vrednosti. Ali sve agencije će iskoristiti mogućnost da se ti vaučeri uvećaju za 10-15 odsto, neki i za čak 20 odsto, i samim tim putnici nisu izgubili na tim vaučerima - objasnio je.

Veliko interesovanje za letovanje 2023.

- Rane uplate su počele početkom novembra, krajem oktobra… Veliko je interesovanje za pojedine dstinacije. To mnogo pomaže agencijama, kako bi prebrodile težak period - rekao je Vlaho.

Naveo je i da se očekuje da će letovanja u 2023. godini biti skuplja, ali da će cene da variraju.

- Za proteklu sezonu bilo je poskupljenja hotelskog smeštaja, kao i avio-prevoza. U narednoj godini očekujemo nova poskupljenja, jer su agencije već potpisale ugovore. Kreću se u proseku 10 odsto, ali ima i manjih i većih poskupljenja. Zavisi od države, načina letovanja, prevoza… A agencije će podržati putnike na svaki način kada je reč o plaćanju, kako bi maksimalno ublažile poskupljenje dužinom otplaćivanja letovanja - objasnio je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike