Rekordni rezultati, sve više turista u Srbiji: Stranci najviše posećivali Beograd, domaći turisti banje

26.09.2022

13:14

0

Najposećenije manifestacije lane su bile Egzit i Bir fest sa više od 200.000 posetilaca, dok je Guču posetilo oko 23.000 ljudi

Rekordni rezultati, sve više turista u Srbiji: Stranci najviše posećivali Beograd, domaći turisti banje
knez mihajlova (1) - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbiju je lane posetilo 2,59 miliona turista od kojih su stranci činili nešto više od 870.000 posetilaca, objavio je Republički zavod za statistiku povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava sutra.

Domaći turisti su najčešće posećivali banje, gde je boravilo 26,1 odsto, a najviše stranih turista, više od 52 odsto obišlo je Beograd.

Ostvareno je 8,1 milion noćenja, od toga su stranci imali 2,4 miliona.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, 9,1 odsto, zatim iz Turske 8,3 odsto, Rusije 7,2 procenata.

Najposećenije manifestacije lane su bile Egzit i Bir fest sa više od 200.000 posetilaca, dok je Guču posetilo oko 23.000 ljudi.

Uprkos izazovima, dočekujemo Svetski dan turizma u znaku rekordnih rezultata

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je objavljivanje najnovijeg izveštaja Svetske turističke organizacije u kojem se navodi da se Srbija nalazi na svetskom vrhu po oporavku turizma i navela da je takav zaključak bio očekivan, uzevši u obzir do sada postignute odlične rezultate.

MTTT/Marina Jančević
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

 

„Uprkos izazovima, dočekujemo Svetski dan turizma u znaku rekordnih rezultata i izuzetnih uspeha. Broj turističkih dolazaka od početka godine porastao je za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je devizni priliv od turizma tokom prvih šest meseci porastao za 57, 9 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Svetska turistička organizacija je prepoznala ovaj rekordni rast, i to je zapravo jedan snažan vetar u leđa i moćan podstrek koji nas ohrabruje na još veće uspehe“, poručila je ministarka. 

U izveštaju Svetske turističke organizacije (UNWTO), objavljenom povodom svetskog dana turizma, navodi se da je Republika Srbija od januara do jula ove godine zabeležila ubedljivo najveći rast turističkog prometa, za 73 odsto veći u odnosu na nivoe iz 2019.  među zemljama koje izveštavaju o tom parametru, pokazujući da su promocija turizma, otvorene granice i opšti oporavak industrije posle pandemije doprineli rastu uprkos visokoj inflaciji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike