Upozorenje navijačima koji su bili u Kataru: Tamo se pojavio kamilji grip, ko je došao u Srbiju da obrati pažnju na ove simptome

14.12.2022

14:04

0

Ova bolest je nova i bila je poznata i pre kovida

Upozorenje navijačima koji su bili u Kataru: Tamo se pojavio kamilji grip, ko je došao u Srbiju da obrati pažnju na ove simptome
Pustinja Sahara - Copyright Pixabay

U Kataru je registrovano pet slučajeva "kamiljeg gripa" a vlasti Velike Britanije upozorile su sve koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva da prate eventualne simptome.

Epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavila je da je ova bolest nova i da je bila poznata i pre kovida.

- Prvi oboleli je bio registrovan u Saudijskoj Arabiji 2012. godine, a nakon toga je virus krenuo da se širi i u drugim zemljama. Trenutno u 27 zemalja imamo ukupno 2.700 potvrđenih slučajeva ovog oboljenja sa oko 935 smrtnih ishoda. Ali, treba naglasiti da je 84 odsto svih registrovanih slučajeva ove bolesti upravo iz Saudijske Arabije. Oko 91 odsto smrtnih ishoda takođe je u ovoj zemlji. To je respiratorno oboljenje izazvano virusom koji nazivamo “kamilji grip”, a pun naziv je bliskoistočni respiratorni sindrom, poznat kao MERS. To je ista grupa virusa kao kovid 19, i takođe spada u korona viruse. Smrtni ishod je zabeležen kod 35 odsto registrovanih obolelih - izjavila je ona. 

Doktorka je dodala da je, zapravo, mnogo manji procenat smrtnosti, jer se ne registruju oni koji imaju slabije simptome, odnosno verovatno se svi oboleli ne jave lekarima. 

Profimedia
 

- Napada uglavnom respiratorne organe, pluća i traheo-bronhijalno stablo. Simptomi su bol u grlu, mišićima, curenje nosa, a može se pojaviti i dijareja, mučnina, povraćanje – rekla je dr Maris.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ističu da se prenosi kontaktom sa kamilama i dodirom sa njihovim sekretima, tako da je higijena ruku svakog ko se nađe u kontaktu sa kamilom obavezna.

- Kada je reč o putevima prenosa, najčešće se prenosi sa kontaktom sa kamilama, njihovom pljuvačkom, preko termički neobrađenog mesa, mleka i tome slično. A može se preneti i sa čoveka na čoveka, kapljičnim putem. Ali opet kažem, najveći prenosilac je kamila. Inicijalni slučaj ove epidemije je osoba koja je imala kontakt sa kamilom – istakla je epidemiološkinja.

Period inkubacije traje pet do šest dana, ali može biti i od dva do 14 dana. Zato je period od 14 dana vreme praćenja putnika koji su bili u Saudijskoj Arabiji.

Dr Maris je rekla da nema univerzalnog leka za "kamilji grip".

- U Srbiji nema nijednog prijavljenog obolelog i nema bojazni da će se ovaj virus kod nas proširiti – jasna je bila dr Maris.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: K1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike