Dr Zoran Baščarević: Pomozite nam da radimo svoj posao, poštujte epidemiološke mere

07.10.2020

15:02 >> 19:02

0

Institut za ortopediju Banjica tokom epidemije koronavirusa čak dva puta je bio kovid bolnica i nije mogao da zbrinjava ortopetske pacijente

Dr Zoran Baščarević: Pomozite nam da radimo svoj posao, poštujte epidemiološke mere
Copyright Zoran Baščarević, Youtube printscreen

Dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopediju “Banjica”, koji je u dva navrata tokom epidemije koronavirusa u Srbiji bio kovid bolnica, apelovao je danas na građane da poštuju epidemiološke mere i da tako pomognu zdravstvenom sistemu.

On je naveo da je “Banjica” ove godine dva puta izlazila iz uobičajenog režima rada i prelazila u kovid status, te da ukupno tri meseca tamo nisu lečena ortopetska i traumatološka oboljenja.

-Nije nama teško da prelazimo iz jednog sistema u drugi, iako jeste kompleksno i naporno, ali tu smo da lečimo pacijente. Ali, voleli bismo da lečimo one koji imaju ortopredske i traumatološke oboljenja, jer nam je to posao. Zato molimo sve da nam pomognu, da se pridržavaju mera. Potrebniji smo u primarnom statusu, pomozite da “Banjca” ostane ortopedija – apelovao je Baščarević.

Kako je rekao, treći talas je svuda, pa će doći i kod nas, zato svi moraju da se pridržavaju mera.

Prošle godine 13.000 operacija

-Banjica je prošle godine uradila 13.000 operacjia, a ove jedva 5.000. Toliko se oseća “odsustvo Banjice” iz zdavstvenog sistema. Možete li da zamislite kako izgledaju liste čekanja za veštačke zglobove, koje su sada duže u odnosu na raniji period – rekao je Baščarević.

On je zahvalio svim kolegama, anesteziolozima, internistima iz drugih zdravstvenih ustanova, koji su značajno pomogli u lečenju kovid pacijenata.

Baščarević je rekao da je “Banjica” u takozvanom drugom talasu epidemije koronavirusa u Srbiji imala daleko teže pacijente nego u prvom, te da je u tom poslednjem u prvih 36 sati primljeno čak 300 pacijenta.

Stanje mnogih pacijenata je, prema njegovim rečima, izikivalo je takozvanu kiseoničku potporu, pa je dnevna potrošnja kiseonika bila oko pet tona, što se u normalnim uslovima troši za oko tri meseca.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike