Sneg pada u Srbiji! Zimska idila u selu iznad Surdulice, bele se Zlatibor i Tara, pahulje i u Gornjem Milanovcu (FOTO/VIDEO)

11.12.2022

17:27

0

Autor: M. Vu.

Već sledećeg vikenda očekuje se prvi deblji snežni pokrivač u većem delu zemlje

Sneg pada u Srbiji! Zimska idila u selu iznad Surdulice, bele se Zlatibor i Tara, pahulje i u Gornjem Milanovcu (FOTO/VIDEO)
Sneg u selu Gornje Romanovce - Copyright Facebook/Foto Darko Dimitrijević

Iako je juče bilo neverovatnih 20 stepeni, danas u našoj zemlji pada sneg u više gradova, ali veje uglavnom na planinama. Ovakvo vreme će se, prema rečima meteorologa, zadržati tokom cele sedmice, a sledećeg vikenda se očekuje prvi deblji snežni pokrivač.

Jutros je sneg iznenadio u Gornjem Milanovcu, u okolini Surdulice, na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari i Zlataru. Pahulje su provejavale i u Valjevu i Bajinoj Bašti.

U surduličkom selu Gornje Romanovce danas se takođe zabelelo.

Fotografije iz ovog kraja, najavljuju početak zime.

Evropa se ledi, a u Srbiji juče izmereno skoro 20 stepeni.

Koliko je ovih dana hladno u ovom delu Evrope, govori i to da su temperature i za desetak, pa i petnaestak stepeni niže od proseka. U proseku, zime na zapadu i severozapadu Evrope i u oblasti Atlantika su kao zime na Jadranu.

 

 


I dok se veći deo Evrope bori sa pravim zimskim udarom, jug Evrope i Mediteran uživaju u prolećnim temperaturama, a juče je u Beogradu izmereno skoro 20 stepeni.

Veoma hladna vazdušna masa prodrla je tokom noći preko Alpa i Panonske nizije i do Srbije i temperaure su u padu i za 15 stepeni, a sledi prelazak iz kišnog u snežno vreme.

Vreme narednih dana

U Srbiji će u ponedeljak biti oblačno i veoma hladno sa snegom, na jugu i istoku zemlje i sa susnežicom, dok se na severu sredinom dana očekuje prestanak padavina i razvedravanje, pa se posle podne u ovim predelima očekuju i sunčani intervali. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u Vojvodini i na istoku Srbije pojačan. Minimalna jutarnja temperature od -4 do 2 stepeni, maksimalna dnevna od 1°C na severu i zapadu do 5 stepeni na jugu Srbije.

U Srbiji u utorak ujutro vedro uz umeren mraz, samo na jugu malo toplije, ali sa slabim snegom. Tokom dana sunčano, ali veoma hladno. 

U sredu ujutro mraz, a tokom dana naoblačenje sa padavinama, uz pojačanje jugoistočnog vetra. Tokom dana naoblačenje, uveče sa kišom.

U četvrtak pretežno kišovito, dok će petak biti osetno toplije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak jugoistočni vetar. 

Za vikend se očekuje jače zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom, a uz dalje zahlađenje kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg, uz skretanje vetra na jak severozapadni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike