Grčka odbija da pusti oko 100 srpskih građana da nastave započeto lečenje u toj zemlji

08.10.2020

18:22 >> 11:03

0

Nije poznato kada su grčke vlasti donele takvu odluku, kažu za 24sedam u Ambasadi Srbije u toj zemlji

Grčka odbija da pusti oko 100 srpskih građana da nastave započeto lečenje u toj zemlji
Copyright Tanjug/ Zoran Žestić

Grčke vlasti, zbog pandemije koronavirusa, i dalje odbijaju da dozvole ulazak u tu zemlju za oko 100 državljana Srbije, koji su tamo započeli lečenje, navodeći da, kako je objavila turistička agnecija “Nikana” sa Tasosa, o čemu smo već pisali, „medicinski razlozi nisu dovoljni za ulazak u Grčku”.

Ovu informaciju su za naš portal nezvanično potvrdili i iz Ambasade Srbije u Grčkoj, navodeći da nije poznato kada su vlasti u ovoj zemlji donele tu zabranu.

Nije jasno šta se dešava

– Nije jasno.  Utoliko više, što su grčke vlasti tokom vanrednog stanja u Srbiji  dozvoljavali našim građanima da se ovde leče neometano. Inače, svki slučaj se pojedinačno procenjuje i grčke vlasti odlučuju da li će napraviti izuzetak i dopustiti lečenje u ovoj zemlji. U prethodnim mesecima dvoje životnougroženih pacijenataa mogli su da pređu granicu i stignu na zakazane operacije – priča naš izvor iz ambasade.

Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije “Nikana”, Privatna arhiva

Istovremeno, kako za “24sedam” kaže Ana Nikolić, vlasnica agencije “Nikana”, stotinak naših državljana započelo je ili ugovorilo lečenje u grčkim privatnim klinikama.

-Međutim, zbog opasnosti od širenja kroonavirusa i zatvaranja granica, to im je sada onemogućeno. Zbog toga, mnogima sada život visi o koncu. Našim građanima su sva lečenja obustavljena. Osim žena, koje primaju hormonsku terapiju u okviru procesa vantelesne oplodnje, ima i dece koja se bore za život – poručila je ona i dodala da su se pacijenti u više navrata za pomoć obratili srpskoj Ambasadi u Grčkoj, grčkoj Ambasadi u Srbiji, kao i Ministarstvu zdravlja u Grčkoj.

Ipak, odgovor je, kako navodi Nikolićeva, poražavajući.

– Pacijenti su se obratili svim nadležnima za pomoć, a i same grčke klinike pisale su nadležnom grčkom ministarstvu. Međutim, obrazloženje za ovu odluku grčkih vlasti bilo je da “medicinski razlozi ne spadaju u kategoriju kojoj je dozvoljen ulazak”. Odluka je poražavajuća, nisu u pitanju turisti, već ljudi kojima lečenje neophodno – istakla je ona i podsetila da je građanima iz Evropske unije, kao i žiteljima zemalja takozvane Šengen zone ulazak u zemlju dozvoljen.

Novinari “24sedam” odgovore su potražili i u Ambasadi Grčke u Beogradu, međutim, do objavljivanja ovog teksta, oni nisu stigli.

Rampa do 12. oktobra
Na sajtu grčke Ambasade u Srbiji stoji obaveštenje da je našim građanima ulazak u ovu zemlju zabranjen do 12. oktobra.
“Na osnovu zajedničke ministarske odluke, na snazi je zabrana ulaska u Grčku stranih državljana, radi sprečavanja daljeg širenja virusa COVID-19”, stoji na sajtu te Ambasade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike