Tiodorović smatra da je u Srbiji krenuo treći talas koronavirusa: Jedna stvar ga posebno zabrinjava

11.10.2020

07:42 >> 10:00

0

Autor: A. Bulatović

Ističe da ono što je bilo najavljivano u septembru, sada polako dolazi do izražaja

Tiodorović smatra da je u Srbiji krenuo treći talas koronavirusa: Jedna stvar ga posebno zabrinjava
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je u našoj zemlji u toku treći talas epidemije koronavirusa, dan nakon što je redovni 24-časovni izveštaj do 10. oktorbra u Srbiji testirano 4.976 osoba od kojih je 168 pozitivno, uz jednu novu žrtvu.

– Treba pojačati pažnju, pritisak prema javnosti u smislu boljeg informisanja, a onda i primeniti mere predviđene zakonom. O početku trećeg talasa govori rast broja obolelih i umrlih zbog posledica zaraze u regionu, a pogoršanje epidemiološke slike u Srbiji u prvoj polovini oktobra bilo je predviđeno.

Smatra da će pogoršanje slike biti produkt studenata i đaka, a veliki i mešoviti kolektivi pokazuju karakteristike početka širenja infekcije, dok ima utisak da se mere prevencija ne sprovode uglavom u velikim gradovima, posebno u Beogradu.

– U Nišu skoro nikoga nije bilo posle 23.00, čak ni na nišavskom keju. Treba da budemo svesni da je oktobar mesec i miholjsko leto, pogodno za širenje virusa. Treba živeti sa ovim, ali isto tako čuvati zdravlje i primenjivati mere u svakoj prilici.

Podsetimo, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 22 pacijenata.

Na snazi je nova mera – svi ugostiteljski objekti i radnje rade samo do 23 sata, uključujući i one sa baštama. U Beogradu su juče zatvorena dva kluba jer nisu poštovali ovu meru, a mnogi objekti su dobili prekršajne prijave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike