Zorana Mihajlović povodom Međunarodnog dana devojčica: Obrazujete se, jer znanje i rad vam niko ne može oduzeti

11.10.2020

09:14

0

Autor: M.V.

Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju promovisanja prava devojčica i podizanja svesti o neravnopravnosti s kojom se devojčice suočavaju

Zorana Mihajlović povodom Međunarodnog dana devojčica: Obrazujete se, jer znanje i rad vam niko ne može oduzeti
Copyright Zorana Mihajlović ATAImages/Miloš Tešić

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas svim devojčicama u Srbiji, povodom Međunarodnog dana devojčiča, da su moć i snaga u njihovim rukama i da im obrazovanje niko ne može oduzeti.

Ona je devojčicama poručila da današnji dan, koji se od 2012. godine obeležava svakog 11. oktobra, treba da ih ohrabri i podseti na to koliko su posebne, jake i sposobne da u životu ostvare sve što požele.

-Želim vam da se posvetite školi i da se obrazujete, jer znanje, rad i rezultate vam niko nikada ne može oduzeti. Moć i snaga su u vašim rukama da se izborite za ono što želite u životu  – poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je navela da se devojčice suočavaju sa različitim izazovima, od diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko ranih brakova, do vršnjačkog nasilja.

– Samo društvo u kojem svi imaju jednake šanse za rast i razvoj može da ide napred i ka takvom modernom društvu stremimo – istakla je ona i dodala da ” društvo treba da omogući da žene budu jednako plaćene za isti rad, da se vrednuje ženski rad, da se svakodnevno borimo protiv nasilja kojem su žene izložene i da svi zajedno doprinesemo uklanjanju stereotipa koji svako društvo sputavaju”.

Profimedia

Međunarodni dan devojčica obeležava se širom sveta u cilju promovisanja prava devojčica i podizanja svesti o neravnopravnosti s kojom se one suočavaju samo zato što su devojčice, a ove godine navršava se i 25 godina od usvajanja Pekinške deklaracije i Platforme za akciju – najznačajnijeg i najnaprednijeg dokumenta koji se bavi unapređenjem prava žena i devojčica, čiji je cilj svet u kojem svaka devojka i žena može da ostvari sva svoja prava, kao što su život bez nasilja, pohađanje i završavanje škole, izbor kada i za koga će se udati i zarađivanje jednake plate za jednak rad.

Fokus je na podršci devojčicama adolescentskog uzrasta da žive život bez rodno zasnovanog nasilja, štetnih praksi, HIV-a i AIDS-a, da uče nove veštine u susret budućnosti koju odaberu i da, kao generacija aktivistkinja, predvode ubrzane društvene promene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike