Hočevar u poslanici naglasio: Pandemija je bunt prirode protiv savremenog načina života

23.12.2020

13:10 >> 14:56

0

Autor: J.B.O.

Smatra da je jedini izlaz iz krize proslvljanje Hristovog ovaploćenja

Hočevar u poslanici naglasio: Pandemija je bunt prirode protiv savremenog načina života
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Pandemija COVID-19 je bunt prirode protiv savremenog načina života čoveka, naglasio je danas beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Božićnoj poslanici. Dodao je da Isusu Hristu svakako nije drago što živimo u pandemiji, sa maskama na licu, a da je proslavljanje Hristovog ovaploćenja jedini izlaz iz svih današnjih redukcija života.

Pročitajte još:

Hočevar je istakao da pandemija koju neki nazivaju pošast, a drugi se njome bave samo jednostrano i jednosmerno, dok je se treći samo boje, od nje beže i čekaju vakcinaciju, može za savremenog čoveka postati istinska proročka snaga.

Ističući da je odavno zapisano da Bog uvek prašta, da je čovek sposoban to da čini, ali tu svoju sposobnost retko koristi, a da priroda nikada ne prašta, Stanislav Hočevar je ukazao na to da priroda i ne može da prašta jer ili funkcioniše po od Boga datim zakonima ili sama nužno postaje bunt, otpor, bolest, nosilac smrti.

Naglašava da je čovek razumno i slobodno biće koje može da shvata, ali često ne želi da shvati, da može logično, normalno i moralno delovati, a istovremeno može okrenuti leđa dobru, istini, harmoniji, pa tako i zdravlju.

-Specifičnost našega vremena jeste u tome da se čovek bori samo za, u jednodimenzionalnom smislu, autonomiju, za nezavisnost u smislu samodovoljnosti, što znači: izvan zajednice; za slobodu u apsolutnom smislu, a takvu slobodu u apsolutnom smislu može živeti samo potpuno savršeno biće – Bog”, ističe Hočevar.

Naglašava da se Isus ne miri sa tim da živimo u strahu i neizvesnosti zbog pandemije i da nije Njegova volja da budemo zatvoreni, izolovani, udaljeni jedni od drugih, kao i da maskama pokrivamo lice koje odražava naš identitet, posebnost, neponovljivo istorijsko i kosmičko mesto.

-Sve to nije po volji Njegovoj, sve to smo nažalost, svesno ili nesvesno, sami izabrali – kaže Hočevar i dodaje da su ljudi pomislili da mogu menjati sopstveni identitet i da mogu sebe proglasiti “tvorcima”, “bogovima”, “proizvođačima” sile Božje.

Prema njegovim rečima, čovek sam svesno proteruje Boga, pa time i zdravlje.

-Umesto da živimo uzvišenost Božjih sinova i kćeri, i samim tim dostojanstvo saradnika Božjih, radije biramo svoj ništavni egocentrizam, a tako i narcisoidnost, koji nas bacaju u reku prolaznog – dodaje Hočevar.

Profimedia

Beogradski nadbiskup naglašava da je važno slaviti rođenje Isusa Hrista jer nam samo Bog može reći ko jeste Bog i ko jeste čovek i kakav ljudski život treba da bude.

Zato je, navodi Hočevar, Bog postao čovek i zato je sam čin gledanja, rasuđivanja, prihvatanja i poistovećenja sa Bogočovekom – Isusom Hristom i proslavljanje Njegovog ovaploćenja, jedini izlaz iz svih današnjih redukcija života.

Kako kaže, ako se danas nude vakcine koje su sastavljene i iz manipulisanih ćelija ljudskoga bića, iz ljudskih fetusa i za to govore da je lek, onda zapravo na duge staze pružaju novi COVID.

– A Božić je, pre svega, veličanstveno slavlje života po zakonima Boga Stvoritelja. Ne može nam sebična ljudska ruka, koja traži novac i slavu, doneti zdravlje – ističe Hočevar.

Zdravlje nam može dati samo bezuslovna ljubav, naglašava, sklopljena u neraskidivom bračnom zavetu, koja se besplatno daje, živi i rađa život u majčinskom krilu.

-Sveukupno nas može izlečiti samo naše slobodno i celovito sjedinjenje sa Bogočovekom Isusom Hristom – jasan je beogradski nadbiskup i dodaje da je zato sveto bogoslužje od sudbonosnog značenja za svakog čoveka.

Kako ističe, vera i bogoslužje nisu namenjeni samo privilegovanima, već su dar za sve.

Čestitajući Božić svim vernicima koji Hristovo rođenje proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi! Uistinu se rodi!, Hočevar je kazao da se iskreno moli za svakog čoveka ponaosob, za sve naše porodice i zajednice kako bismo novim, dubljim otkrićem Božića zaživeli novo zajedništvo, blizinu, novu radost.

-Neka nas Novorođeni uvede i tokom cele godine Gospodnje 2021. vodi integralnom zdravlju – naveo je Hočevar.

Beogradski nadbiskup, koji ove godine obeležava 20 godina biskupske službe u Beogradu, u svojoj Božićnoj poslanici pod nazivom “Nisi se klonio…” navodi i da se život, u svim svojim raznovrsnim bojama i nebrojenim dimenzijama bogatstva, objavljuje isključivo ukoliko ga otkrivamo u njegovom Izvoru, Izvoru sveg života, u nepojmljivoj Tajni Trojedinog Boga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike