Oglasila se Danica Grujičić povodom smrti mladića nakon kolonoskopije: "Tri stručnjaka istražiće uzrok tragedije"

03.11.2022

11:39

0

To je velika tragedija i izražavam saučešće porodici, istakla je Grujičić

Oglasila se Danica Grujičić povodom smrti mladića nakon kolonoskopije: "Tri stručnjaka istražiće uzrok tragedije"
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović,Printscreen/Facebook/M.S.

Marko Stojanović (30) iz Svilajnca, koji je posle komplikacija nakon kolonoskopskog pregleda u Opštoj bolnici u Ćupriji prebačen u Kragujevac, a potom i na Urgentno odeljenje novog Kliničkog centra u Beogradu, u petak 28. oktobra je podlegao povredama, a sahranjen je juče u rodnom gradu.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je danas da je inspekcija Ministarstva zdravlja bila već u ponedeljak u bolnici u Ćupriji i da je utvrđeno da je komplikacija odmah zbrinuta, a da će sada biti sastavljena nezavisna stručna komisija za vanredni spoljni nadzor.

- Inspekcija može da da svoje mišljenje na osnovu onoga što vidi u medicinskoj dokumentaciji. Komplikacija koja se desila tokom kolonoskopije odmah je ustanovljena. Pacijent je pripremljen za operaciju, urađen je skener trbuha i on je operisan. I taj problem je zbrinut. Odakle ostale komplikacije, to će morati da kaže vanredni spoljašnji stručni nadzor - izjavila je prof. Grujičić.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Ona je dodala da je i kao neko ko je predsednik Republičke stručne komisije za neurohirurgiju uvek insistirala na tome da se napravi spoljašnji stručni nadzor, da dođu ljudi koji nisu učestvovali u lečenju.

- Znači da dođe neko ko nije ni iz Kliničkog centra Srbije (gde je Stojanović umro, prim, nov.), ni iz Kragujevca (gde je prebačen iz Ćuprije, a odakle je potom transportovan u Beograd), ni iz Ćuprije i da da svoje objektivno mišljenje. I takvu ćemo komisiju formirati. Inspekcija radi na tome, oni će najverovatnije sledeće nedelje otići u Ćupriju. Insistirala sam da odu i u Kragujevac i u Klinički centar Srbije pa da imamo potpunu sliku šta se dešavalo. Ali, prema prvim saznanjima urađeno je zaista sve kad je primećena komplikacija da se tom mladom čoveku pomogne. Takve stvari se, nažalost, u medicini dešavaju. To je komplikacija koja je opisana. Videćemo šta će biti dalje, sačekaćemo mišljenje stručnih ljudi, U sastavu komisije biće anesteziolog, opšti hirurg i gastroenterolog - navela je prof. Grujičić i dodala:

- To je velika tragedija i izražavam saučešće porodici.

Podsetimo, u opštoj bolnici u Ćupriji započet je inspekcijski nadzor od strane inspektora Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, rekao je v.d. direktora bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić. 

Markova porodica je, kako kaže njegova sestra proživljavala šok za šokom i naglasila da neće odustati dok odgovorni ne budu kažnjeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike