Ovih 12 Hristovih lekcija olakšaće vam život

14.10.2022

18:34

0

Autor: 24sedam

Životne lekcije koje se mogu primeniti u praktičnom životu i doneti velike rezultate

Ovih 12 Hristovih lekcija olakšaće vam život
Crkva Sv Marka 1811 2021 Oltar, foto Katarina Mihajlovic (5) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Mudrost Isusa Hrista je stvarna, primenljiva i uzvišena. Njegov primer je nadahnjujući svima koji teže duhovnim sferama.

Pixabay
 

1. Biti velik znači služiti

“Znate da oni koje se smatra vladarima gospodare narodima i velikaši ih drže pod svojom vlašću. A među vama neka ne bude tako! Nego ko god hoće biti velik među vama, neka vam bude sluga, i ko god hoće biti prvi među vama, neka bude rob svima! Jer ni Sin čovečji nije došao da mu služe, nego da služi i da svoj život dade kao otkupninu za mnoge.”

Ovo je tajna velikog vođstva. Vođstvo nije stvar vladanja već služenja drugih. Kad dajete drugima, u vašem životu nikada neće nedostajati onoga što je dobro.

Pixabay
 

2. Za brigu postoji lek

“Pogledajte ptice nebeske, jer one ne siju niti žanju niti skupljaju u žitnice, a ipak ih vaš Otac nebeski hrani. Zar niste vi vredniji od njih? Ko od vas može zabrinutošću svojom imalo produžiti svoj životni vek? I za odeću, zašto ste zabrinuti? Posmatrajte ljiljane u polju, kako rastu! Ne muče se niti predu, ali kažem vam da ni Salomon u svoj slavi svojoj nije bio odeven kao jedan od njih. A ako Bog tako oblači bilje poljsko, koje danas jest, a sutra se u peć baca, neće li još pre vas, maloverni? Zato nemojte biti zabrinuti i govoriti: “Šta ćemo jesti?” ili “Šta ćemo piti?” ili “Šta ćemo obući?” Jer svim tim zaokupljeni su neznabošci. A Otac vaš nebeski zna da vam je sve to potrebno.”

Radosno je živeti bezbrižni život. Teskoba je ubica. I stoga, suočite se sa svakim danom, znajući da ako može postojati tako divan i veličanstven svet, nema razloga za brigu. Pogledajte samo prirodu oko sebe i zaključite sami.

Pixabay
 

3. Ljubav sve pobeđuje

“Učitelju, koja je najveća zapoved u Mojsijevom zakonu?”

“Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom!”

“To je prva i najveća zapoved.”

“Druga, jednako važna, glasi: “Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe!”

“Sve druge zapovedi i svi zahtevi proroka proizlaze iz tih dveju zapovedi.”

“Ako te ko prisili jednan kilometar, pođi s njim dva. Ko od tebe šta zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.”

“Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjeg, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što naročito činite? Zar to isto ne čine i pogani?”

“Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”

Što se tiče ljubavi, ponuđene su tri smernice: Ljubi Boga. Ljubi bližnjega svoga. Ljubi svoje neprijatelje.

24sedam/M. Sh
 

8. Dajte u tajnosti

“Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna levica šta čini desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti.”

Kada nekome pomažete, ne razmišljajte o tome kako to izgleda. Učinite to tiho i u tajnosti. Nemojte “na sva zvona” o svojoj milostivosti. Naučite umetnost davanja u tajnosti.

9. Oprostite

“Doista, ako vi oprostite ljudima njihove prestupe, oprostiće i vama Otac vaš nebeski. Ako vi ne oprostite ljudima, ni Otac vaš neće oprostiti vama.”

U molitvi postoji veza između onoga što Bog čini i što vi radite. Ne možete dobiti oprost od Boga, na primer, bez da vi takođe oprostite drugima. Ako odbijete da učinite svoj ​​deo, uskraćujete sebi i onaj s Božje strane.

Oprostiti drugima je oslobođenje od lanaca neoprostivosti. “Oprosti” je ponekad najteža reč, ali kad je jednom kažete, oslobođeni ste. Nemojte čekati da se drugi izvinu vama. Vi vodite i budite prvi koji će ponuditi ruku oproštaja. Tu se ne radi o tome ko je u kriv, a ko u pravu, već o životu ispunjenom slobodom.

Pixabay
 

10. Govorite Božje reči

“Dobar čovek iz riznice dobre vadi dobro, a zao čovek iz riznice zle vadi zlo. A kažem vam: za svaku bezrazložnu reč koju ljudi kažu daće račun na Dan sudnji. Doista, tvoje će te reči opravdati i tvoje će te reči osuditi.”

Svaka nemarno izgovorena reč će se vam se vratiti. Reči su snažne; uzmite ih za ozbiljno. Reči mogu biti vaš spas, ali takođe i vaša propast. Smrt i život su u moći jezika, tako da reči koristite mudro.

Analizirajte reči koje ostavljaju vaše usne. Jesu li one pozitivne? Ili su pune negativnosti i osuda? To je ozbiljna stvar pa obratite poažnju na ovaj savet. Tu leži razlika između spasenja i prokletstva ovde na zemlji, a kamoli u celoj večnosti.

24sedam/M. Sh
 

11. Ništa nije nemoguće, ako imaš veru

“Zbog vaše malovernosti. Zaista, kažem vam, ako imate vere koliko je zrno bibera te kažete ovoj gori: “Premjesti se odavde onamo!”, premjestit će se i ništa vam neće biti nemoguće.”

Kad biste imali tračak vere, mogli biste pomerati planine. Vera je mala reč, ali moćna. Vera je poverenje u nekoga većeg od sebe, poverenje u sposobnosti koje su smeštene u vama, te poverenje da sa svakim korakom napred pronalazite svoj put prema svojim snovima i ciljevima. Uz još mrvicu postojanosti možete samo izaći kao pobednik.

12. Koristite ili izgubite

“Zaista, kao kad ono čovek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova.

Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj, naprotiv, koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarev.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike