Jurić za 24sedam: Deca u Srbiji nisu bezbedna, svaki dan se prijave četiri nestanka! Za seksualne napasnike samo zatvor, bez uslovne kazne!

14.10.2022

06:21

0

Autor: R.M.

Deci danas najviše opasnost preti na internetu, smatra Igor Jurić

Jurić za 24sedam: Deca u Srbiji nisu bezbedna, svaki dan se prijave četiri nestanka! Za seksualne napasnike samo zatvor, bez uslovne kazne!
Igor Jurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu smatra da deca u Srbiji još uvek nisu dovoljno bezbedna jer svakog dana budu prijavljena četiri nestanka. Jurić je za 24sedam rekao da su kazne za neke vrste zlostavljana mališana, poput seksualnog, još uvek veoma male, i mogu biti čak samo novčane ili uslovne. 

Da li su deca u Srbiji bezbedna?

- Ako pogledamo statistiku u vezi sa nestankom dece, možete znati da se svakodnevno prijave četiri nestanka. Gledajući sve to, ne možemo reći da su deca bezbedna. Imamo puno prostora za napredak i mislim da u narednom periodu imamo šansu da njihov stepen bezbednosti podignemo na viši nivo. A to mnogo zavisi od svih građana, NVO, ali i institucija.

Od čega deci najviše preti opasnost?

- Danas im najviše opasnost preti, čini mi se, u vezi sa samim internetom. To je virtuelni neprijatelj, koji je nama nepoznat. Potpuno nespremni smo ušli u priču za borbu protiv digitalnog nasilja. Ali ako pogledamo poslednje slučajeve u medijima, mislim da je seksualno zlostavljanje nešto što je vrlo ozbiljna pretnja. Jedan od razlog je što se žrtve često ne osmele da prijave samo nasilje, a drugo što je teško dokazivo. A to koriste ljudi koji zloupotrebljavaju decu.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Sve češća je pojava mentalnog maltretiranja preko interneta. Da li je kod nas to zakonski prepoznato i koje su kazne?

- Moram reći da kada pričamo o kaznama za internet zlostavljanje, tu još nismo prepoznali taj problem. I kaznena politika nije dobra. Reći ću da samo seksualno zlostavljanje nije prepoznato kao jedan ozbiljan problem. Recimo, ako ste uhapšeni za jedan džoint, služićete kaznu minimum tri godine zatvora. A za obljubu deteta možete dobiti uslovnu kaznu zatvora, ili čak novčanu. To znači da kaznena politika nije dovoljno dobra, a i samo dokazivanje zaista je vrlo problematično. Zato što su kod nas digitalna forenzika i način dokazivanja tih dela teško moguću.

Internet maltretiranje širok pojam

Jurić kaže da je internet maltretiranje, koje je sve prisutnije među decom, širok pojam, zbog čega je teško izreći jedinstvene kazne.

- Internet maltretiranje je širok pojam. Kako je maltretirano, da li su upućene pretnje, da li je bilo seksualnosti u tim porukama... sve od toga zavisi kakva kazna treba da bude. Zato je ovo danas veoma teško pitanje.

Da li to znači da smo tehnološki zaostali, ili je neki drugi problem u pitanju?

- Mislim da naše odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala nema dovoljno kapaciteta da to uradi, kada znate koliko ih radi u odeljenje, a i tehnološki napredak je veoma usporen. A i honorari i plate u tom odeljenju su ograničeni, pa će IT stručnjak koji treba da se bavi bezbednošću dece otići u neku IT firmu gde će imati mnogo veću platu. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

Koje su evropske kazne za zločine nad decom koji se kod nas dešavaju?

- Zavisi o kojim delima govorimo. Što se tiče seksualnog zlostavljanja dece, kazne se razlikuju od zemlje do zemlje. Ono što mislimo da bi trebalo da postoji jeste minimalna kazna ispod koje ne može da se ide. To, u svakom slučaju, ne može da bude novčana i uslovna kazna, nego ako se neko osmelio da seksualno zlostavlja dete na bilo koji način, mora da snosi i određene konsekvence.

Znači, zatvorska kazna, ali koja bi bila minimalna?

- Sve zavisi od težine krivičnog dela, ali ako pričamo o obljubi dece, mora da se zna da granica mora da bude minimum godinu dana zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. To je nešto što nije sada slučaj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike