Najnoviji korona presek: Broj obolelih ne pada ispod 1.000, na respiratoru 20 pacijenata

09.10.2022

15:48

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Broj obolelih ne pada ispod 1.000, na respiratoru 20 pacijenata
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod 1.063 osobe, a od posledica ove bolesti preminulo je devet pacijenata.

Testirano je 6.238 ljudi.

Pomoću respiratora diše 20 pacijenata.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod 1.475 osoba, a od posledica ove bolesti preminulo je 11 pacijenata. Testirana je 9.342 osoba. Pomoću respiratora je disalo 25 pacijenata.

Danas je komandant kovid bolnice "Karaburma" Ivo Udovičić izjavio da se beleži lagani porast broja hospitalizovanih u Beogradu, ali i u Srbiji, te povećanje procenta zaraženih u odnosu na broj testiranih, što ukazuje da se nalazimo na početku novog talasa korone.

- Očekivano je da talas koji dolazi u jesenjem i zimskom periodu bude jači i da nam donese više problema nego prethodni letnji talas. U prethodne dve godine smo imali značajne mutacije virusa, a u ovoj trećoj imamo samo izmene omikron soja u različite podtipove, koji s jedne strane olakšavaju virusu da cirkuliše i opstaje među nama, umanjujući značaj već stvorenog imuniteta na njega -  rekao je Udovičić.

Snimak ekrana/RTS
 

Dodao je da s druge strane ostaje da omikron soj daje dominanto blažu kliničku formu bolesti u odnosu na prethodne sojeve.

Prema njegovim rečima iskustvo iz prethodne skoro tri godine nam govori da bi trebalo da budemo oprezni, ali ne i preterano uplašeni ili zabrinuti.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike