MUP odgovorio na Memićeve navode da "nema mesta za Bošnjake": Kriterijumi za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice su vrlo jasni

05.10.2022

16:48

0

"U odabiru kandidata koji će biti budući vatrogasci, koji će brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih, ključna je profesionalna selekcija, a ne nacionalna pripadnost", između ostalog ističe MUP

MUP odgovorio na Memićeve navode da "nema mesta za Bošnjake": Kriterijumi za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice su vrlo jasni
husein memić (2) - Copyright Twitter_Husein Memić @MemicHusein

Potpredsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) i nosilac liste te partije za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), Husein Memić, nedavno je komentarisao odluku MUP-a o prijemu kandidata na osnovnu obuku vatrogasno-spasilačke jedinice.

On se pobunio zbog toga što "među kandidatima nije primljen nijedan Bošnjak, iako ih je bilo više od 20".

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je na ove navode saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

- Ministar unutrašnjih poslova ni na koji način ne može da utiče na to ko će od prijavljenih kandidata po bilo kom konkursu MUP-a biti primljen u radni odnos ili na osnovnu obuku, bilo pripadnika Vatrogasno-spasilačkih jedinica, bilo na osnovnu policijsku obuku. Nacionalna pripadnost nikada nije niti će biti uslov ili kriterijum za prijem u MUP Republike Srbije.

Uvereni smo da i gospodin Husein Memić i članovi Bošnjačkog nacionalnog veća znaju da ministar unutrašnjih poslova nema ingerencije niti donosi odluke o prijemu kandidata za obuke, a pogotovo ne da se odluke o prijemu donose po nacionalnom ključu. Korišćenje policije za političke obračune, posebno u multietničkim sredinama, u najmanju ruku je neodgovorno.

Wikipedia
 

Kriterijumi za prijem na obuku u vatrogasno-spasilačke jedinice su vrlo jasni. Budući vatrogasci prvenstveno moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca. Moraju biti sposobni da izdrže izuzetan fizički napor čak i u dužem vremenskom periodu i u ekstremnim uslovima rada, moraju biti psihički stabilni i u mogućnosti da brzo i racionalno donose odluke i pravovremeno i adekvatno reaguju i u stresnim situacijama sa kojima se vatrogasci svakodnevno suočavaju. Takođe, veoma je važna sposobnost uklapanja u kolektiv, jer posao vatrogasca zahteva timski rad.

Dakle, u odabiru kandidata koji će biti budući vatrogasci, koji će brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih, ključna je profesionalna selekcija, a ne nacionalna pripadnost. Ni prilikom popunjavanja upitnika za prijem, kandidati nemaju obavezu da se izjasne o nacionalnosti, jer je suština konkursa da na obuku budu primljeni najbolji.

Da li gospodin Memić može preuzeti odgovornost za život pojedinca koji na konkursu nije uspeo da odgovori na visoke zahteve struke, ali je zaposlen po nekom “nacionalnom ključu” za koji se očigledno zalaže, ili za živote njegovih kolega koji će zbog nedovoljne spremnosti tog pojedinca biti ugroženi? Ako to smatra “razumnim” rizikom posla, da li razmišlja o životima i bezbednosti građana kojima će sutra takva osoba priteći u pomoć?

Ni ministar ni Ministarstvo unutrašnjih poslova tu odgovornost ne mogu da preuzmu na sebe. Zato se u posebne (specijalne) jedinice MUP-a Srbije primaju samo oni koji odgovore na možda zahtevne, ali neophodne uslove konkursa koji zahtevaju najviši nivo psihofizičke sposobnosti, nikako po nacionalnom ili nekom drugom ključu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike