Vujović: Toplana u Kragujevcu urađena po svetskim standardima

05.10.2022

12:22

0

Autor: R.M.

Vujović je navela da je rekonstrukcija i promena energenta u gradskoj toplani jedan od najvažnijih kapitalih projekata u Kragujevcu

Vujović: Toplana u Kragujevcu urađena po svetskim standardima
IMG-20221005-WA0102 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Kragujevcu toplanu „Energetika“, koja je zahvaljujući projektu rekonstrukcije dobila najsavremenije kotlove i prešla sa uglja na ekološki prihvatljiviji energent.

Vujović je navela da je rekonstrukcija i promena energenta u gradskoj toplani jedan od najvažnijih kapitalih projekata u Kragujevcu, kao i da su ugradnjom novih kotlova stavljeni van funkcije visoko-zagađujući kotlovi na ugalj stari 50 godina, a to će u velikoj meri unaprediti kvalitet vazduha u gradskoj zoni.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što danas možemo da se uverimo da je jedan od najvećih projekata kojim je rukovodilo Ministarstvo zaštite životne sredine završen i što je toplana počela da radi. Zamenjeni su kotlovi u Energetici, sve je urađeno po svetskim standardima i sistem daljinskog grejanja u Kragujevcu sada može da parira bilo kom evropskom gradu. Za građane je važno što više neće biti aerozagađenja iz ovog izvora, jer smo ispunili obećanje da će do početka ove grejne sezone rekonstrukcija toplane biti završena. Građani Kragujevca će već u narednim danima osetiti benefite ovog projekta kada i zvanično počne grejna sezona – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ona je najavila da će u narednoj fazi projekta biti sanirana i deponija pepela koja se nalazi u sklopu toplane i dodala da zahvaljujući modernizaciji toplane neće biti generisanja novog pepela, koji je smetao građanima.

- Čitavu prethodnu godinu smo radili sa konsultantima EBRD, kako bismo zajedno našli najbolje rešenje za pepelište. Zahvaljujem se gradonačelniku Nikoli Dašiću i direktoru „Energetike“ Andreji Iliću na dobroj saradnji i što su uložili napore da se pepeo iskoristi kao građevinski materijal. Biće iskorišćen za izgradnju 15 kilometara lokalnih puteva u Kragujevcu – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Govoreći o ostalim projektima Ministarstva zaštite životne sredine u Kragujevcu, ministarka je istakla su zamenjeni kotlovi u OŠ "Natalija Nana Nedeljković" koja se sada greje na gas, uklonjeno je 14 divljih deponija, a biće realizovan i projekat pošumljavanja, kao projekat zamene individulnih ložišta.

- Danas smo u Gradskoj upravi grada Kragujevca dodelili prve ugovore građanima, od ukupno 112, na osnovu kojih će dobiti subvenciju za zamenu ložišta u domaćinstvima. Važno je da su i građani zadovoljni, a ja sam im zahvalna što imaju ekološku svest i žele da se greju na ekološki prihvatljivije energente. Ministarstvo koje vodim nastaviće sa javnim konkursima i subvencijama, nastavićemo sa ulaganjima u zelene projekte, jer su oni od velikog značaja za bolji kvalitet života naših građana – rekla je Vujović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike