U toku sednica Kriznog štaba: Čekamo nove odluke

16.10.2020

05:28 >> 13:48

0

U fokusu mere za Beograd, u kojem je najveći broj zaraženih. Moguće da ćemo maske nositi i na otvorenom

U toku sednica Kriznog štaba: Čekamo nove odluke
Copyright Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Krizni štab Vlade Srbije zaseda zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana zaredom više od 200.

Juče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe, dok je dan ranije taj broj bio još i veći – 245 novoobolelih, od kojih je 80 bilo hospitalizovano.

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas koronavirusa, koji je krenuo iz Beograda u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19. Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana broj novoobolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas, uoči sednice Kriznog štaba, da će se raspravljati o svim merama u borbi protiv korona virusa koje mogu da daju rezultat i da je stav da se mere izbalansirano pooštre, kako bi se delovalo preventivno.

Lončar je jutros za RTS rekao da se pre sednice, koja je počela oko 9 sati, čuo sa nekim članovima Kriznog štaba i da su oni mišljenja da ne treba čekati da se desi scenario sa ogromnim brojem obolelih.

“Stav je da preventivno delujemo, nađemo balans, pooštrimo mere, ali da bude izbalansirano i da smo sigurni da će dati rezultat”, rekao je Lončar.

Upitan koje će mere biti na dnevnom redu, Lončar je rekao da će se raspravljati o svim merama koje mogu da daju rezultat.

Nezvanično, jedna od mogućih mera je , kako saznaje “24sedam”, nošenje maski na otvorenom prostoru, a to je juče najavio i imunolog Srđa Janković.

Neke od dodatnih mera mogle bi da budu i smanjenje okupljanja sa 30 na maksimalno pet osoba ili na potpunu zabranu okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mere za ulazak u Srbiju.

Nadležni akcenat stavljaju na žurke i svabde, koje predstavljaju najveći problem za cirkulaciju virusa, pa je tako ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će se na narednoj sednici razmatrati da se potpuno ukinu takve vrste slavlja, na koja dolazi više od 30 ljudi.

– Omogućili smo lokalnim samoupravama da same procene situaciju i preduzimaju određene mere, i njihovi krizni štabovi su počeli da daju specijalne dozvole svojim sugrađanima da prave proslave i veselja. Insistiraćemo na sledećoj sednici Kriznog štaba da više takve dozvole ne mogu da se izdaju, jer mera o maksimalnom broju okupljenih od 30 ljudi na zatvorenom važi za sve – rekao je Lončar u četvrtak.

Prema našim informacijama, Srbija je još daleko od uvođenja karantina ili vanrednog stanja, jer je epidemiološka situacija kod nas bolja od one u zemljama u okruženju. Zasada se ne razmatra ni zatvaranje škola i prelazak učenika na onlajn nastavu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike