Zabrinjavajuća dijeta srpske influenserke: Ukoliko ste od Milice Đukanović kupili plan ishrane, imate mnogo razloga da budete prestravljeni!

29.09.2022

18:45

1

Milici smo naglasili da osoba za koju kupujemo plan ishrane ima problem sa insulinskom rezistencijom. Šema koju nam je poslala, prema rečima licenciranog nutricioniste dijetetičara, samo bi napravila još veći problem i njen krajnji rezultat bi bio dijabetes

Zabrinjavajuća dijeta srpske influenserke: Ukoliko ste od Milice Đukanović kupili plan ishrane, imate mnogo razloga da budete prestravljeni!
gojaznost - Copyright Profimedia

Na internetu može mnogo toga da se kupi, uključujući i zdravlje i dobar izgled. Makar tako pokušavaju da nam predstave oni koji se bave poslovima za koje nikako nisu kvalifikovani.

Kada je za samo devet meseci oslabila neverovatnih 60 kilograma, Milica Đukanović je dospela u žižu javnosti. Video njene fizičke transformacije postao je izuzetno popularan na društvenoj mreži Tik-Tok, pa su tako i mediji preneli priču o devojci neverovatno jake volje i karaktera.

Miličin Instagram profil danas obiluje lepim fotografijama, na kojima ona, uglavnom nasmejana, pozira, a u opisu njenog profila stoji poziv zainteresovanima za plan ishrane da joj se jave putem privatne poruke.

Milica je, očigledno, sa 33.800 pratilaca postala i prilično uticajna, pa osim što nudi pomoć u skidanju viška kilograma, takođe reklamira i mnogobrojne proizvode.

Želeći da proverimo kakva ishrana je zaslužna za njen dobar izgled, obratili smo se Milici putem poruke i upitali je kakva je procedura. Ljubazno je objasnila da je u pitanju zdrava ishrana pomoću koje se mršavi i da je, ukoliko želimo njen plan ishrane, potrebno da uplatimo 3.000 dinara, da joj kažemo odakle smo i da joj zatim prosledimo dokaz o uplati, kao i broj telefona na koji će ona putem vajbera poslati svoj famozni plan.

Na pitanje da li je nutricionista, Milica odgovara: - Da li sam nutricionista ili ne, nema veze. Ima veze da sam ja smršala zahvaljujući svom planu ishrane. A nisam samo ja nego mnogi drugi. Ovo su sve namirnice koje koristite svakodnevno. Ako vam nešto znači, mogu kupiti diplomu.

Bez znanja o tome koliko je osoba koja joj je plan ishrane zatražila visoka, koliko teška, koji procenat masti, vode i mišića ima u organizmu, bez opšte slike stanja osobe koja joj plan ishrane traži, i uz samo jednu informaciju koju poseduje, a koju smo joj dali - a to je da osoba ima insulinsku rezistenciju (metaboličko stanje usled koga dolazi do porasta nivoa insulina u krvi), Milica je po dogovoru plan ishrane poslala putem vajbera.

Ishrana opasna po zdravlje

Sve ovo je bilo i više nego dovoljno da probudi sumnju u to koliko je ovo što Milica radi opasno, ali i nezakonito.

Kontaktirali smo s Milijanom Šarac, specijalistom strukovnim nutricionistom dijetetičarem, prosledili smo joj plan ishrane koji nam je Milica poslala, a zatim smo je zamolili da nam objasni šta je to što smo dobili.

- Dobili ste plan ishrane koji izgleda kao brdo nabacanih informacija. Ne znam da li je ona išla kod nekoga, pa je dobilla neke informacije, pa je to krpila informacijama sa interneta. Nije sve nelogično - imate pet obroka i postoji raznovrsnost kada su u pitanju namirnice, međutim, sve to nije najbolje uklopljeno - objašnjava Milijana, i dodaje koliko ovakva ishrana može da bude opasna za nekoga ko boluje od insulinske rezistencije.

- Dodatno će poremetiti rad pankreasa. Vi ste krenuli sa idejom da poboljšate svoje zdravstveno stanje i da dodatno regulišete svoju telesnu masu. Pravom dijetetičaru će automatski biti fokus vaša insulinska rezistencija. Neće gledati da li vi gubite ili ne gubite kilograme. To će se desiti spontano. Kada vi budete regulisali ishranu, naravno da će kilogrami ići dole, ali vaš simptom je gojaznost, a uzrok zdravstvenog stanja je insulinska rezistencija. Znači, mi se bavimo insulinskom rezistencijom, a mršavljenje će se dogoditi kao sekundarna pojava, zato što se to desilo kao sekundarni zdravstveni problem. U suštini, nutricionista kome ste se obratili problem insulinske rezistencije uopšte nije gledao kao primaran problem i bavio se isključivo time da izračuna kalorijski deficit, a vaš pankreas će i dalje ostati ugrožen. Sa druge strane, unećete ogromne količine nekih prostih ugljenih hidrata i dodatno ćete uznemiravati svoj pankreas. Kada dobijete insulinsku rezistenciju, to je već neki predijabetes, dakle, vi ćete dijabetes dobiti pre nego da niste bili na takvoj vrsti dijete. U suštini, ona će samo ugroziti rad vašeg organa za lučenje insulina. To je individualna stvar i ne mogu da vam kažem da li ćete dijabetes dobiti za dve ili pet godina, ali poenta je da nije ništa poboljšala, već da je samo ugrozila rad pankreasa. Dovešće do toga da ćete vi možda misliti da je to dobra ishrana i da je dobra za vas i nastavićete da je koristite neki duži vremenski period i samim tim ćete pre vremena ostati bez pankreasa, odnosno njegove funkcije - kaže Milijana.

Šta kaže Ministarstvo zdravlja?

Ovim povodom kontaktirali smo s Ministarstvom zdravlja i dobili sledeći odgovor:

Bavljenje nutricionizmom, odnosno pružanjem usluga savetovanja o ishrani može da vrši isključivo zdravstveni radnik – strukovni nutricionista dijetetičar sa položenim stručnim ispitom shodno Pravilniku o pripravničkom stažu i stručnom ispitu zdravstvenih radnika („Sl. glasnik“ RS br. 33/19, 65/22 , 66/22  - ispravka).

Bez odgovora na pitanja

S obzirom na reč licenciranog nutricioniste, činjenicu da je Milica propisala ishranu koja nikako ne odgovara osobi sa problemom insulinske rezistencije, već da samo može da je ugrozi, ponovo smo je upitali da li je nutricionista, na osnovu čega je sastavila plan ishrane, kao i da li ima registrovanu firmu za obavljanje ove delatnosti.

Milica je ubrzo odgovorila da ima registrovanu firmu, kao i da ima završenu školu za obavljanje ovakve delatnosti. Takođe je ponudila i broj advokata i knjigovođe, kako bismo mogli da proverimo sve navode, i ponovo naglasila da je njen plan ishrane pomogao mnogima da reše zdravstveni problem, smršaju i ne ugroze svoje zdravlje.

Molbu da nam prosledi podatke o svojoj firmi kako bismo ih proverili, kao i broj licence (za bavljenje poslom nutricioniste neophodna je licenca koju izdaje Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije), Milica je odbila, uz obrazloženje da nije dužna da nam daje bilo kakve podatke na uvid. Činjenicu da nam je za uplatu dala lični račun a ne račun firme, objasnila je "greškom u banci", dodavši da je novac koji smo joj uplatili na lični račun prebačen na poslovni, kao pozajmica. Takođe nas je "izazvala" da sve što nas zanima pronađemo u APR-u.

Kako je ponudila brojeve telefona advokata i knjigovođe, zamolili smo je da ih prosledi, kako bismo sa njima nastavili dalju komunikaciju u vezi sa svim pitanjima koja imamo. Međutim, predomislila se. Knjigovođa navodno ne zove nikoga, jer nema šta sa nama da se objašnjava - sve je u APR-u i sve je regularno, a advokat će s nama kontaktirati. Advokat nas nikada nije pozvao, a pretragom Privrednog registra smo utvrdili da osoba pod imenom Milica Đukanović nije vlasnik nikakve firme preko koje bi bilo legalno obavljati poslove pružanja nutricionističkih usluga.

Bez licence, rad na crno

Sledeća stanica je bila Komora medicinskih sestara i tehničara Srbije. Pretragom njihovog registra utvrdili smo da postoje dve osobe pod imenom i prezimenom Milica Đukanović koje imaju licencu, ali licencu za obavljanje poslova medicinska sestra - tehničar. Dakle, sve i da je Milica Đukanović koja prodaje plan ishrane putem svoje Instagram stranice jedna od ove dve koju smo pronašli u Komori medicinskih sestara i tehničara, ona nema dozvolu, odnosno potrebnu licencu za davanje i prodavanje ove usluge, što znači da je potpuno nestručna za posao koji obavlja, a pritom ga i skupo naplaćuje, ali je potpuno logično da njene firme i nema u Privrednom registru, jer ne možete da registrujete nešto za šta nemate dozvolu.

Igranje tuđim zdravljem je igranje tuđim životima i to niko ne bi smeo ni da pomisli da radi, a kamoli da naplaćuje tako nešto. Milica Đukanović očigledno smatra da je iznad zakona. Mi ne možemo da se pobrinemo za to da ona i njoj slični više ne obavljaju ove poslove - tome služi zakon, ali možemo da se pobrinemo da svi budu svesni u šta se, plaćanjem usluga Milici Đukanović, i ljudima poput nje, upuštaju i koliko to može da ih košta zdravlja, a jedino zdravlje, kada se jednom naruši, nikakvim novcem više ne može da se kupi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike