Na listi su lekovi za različite stadijume bolesti: Više od 50 odsto pacijenata zadovoljno inovativnom terapijom

26.09.2022

15:35

0

"Mnoge zemlje imaju više inovativnih lekova od Srbije, ali imaju ograničen broj pacijenata, a kod nas ima za sve pacijente", navela je Radojević Škodrić

Na listi su lekovi za različite stadijume bolesti: Više od 50 odsto pacijenata zadovoljno inovativnom terapijom
Sanja Radojević Škodrić Tan2022-9-9_1189358_0 - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

U Srbiji oko 54 odsto pacijenata koji koriste inovativnu terapiju zadovoljno je njenim efektima, podaci su istraživanja koje je spoveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI), a koja su predstavljena na današnjem skupu u Beogradu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da je u Srbiji na polju inovativne terapije mnogo toga urađeno od 2017. godine, te da za najveći broj bolesti imamo inovativne terapije.

"Zahvaljujući adekvatnom finansijskom poslovanju države bilo je moguće izdvojiti određena sredstva za inovativne lekove, početkom ove godine doneli smo najveću listu u istoriji sa najvećim iznosom sredstava", kazala je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da se inovativna terapija nabavljala i tokom pandemije, te da su pacijenti i uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji u zemlji mogli da primaju terapiju.

Istakla je da rezultati istraživanja koje je spoveo BIRODI u saradnji sa Udruženjem pacijenata Srbije pokazuju i da 41 odsto ispitanika ne poznaje mogućnost lečenja u inostranstvu, jer su, kaže, zadovoljni uslovima lečenja u Srbiji.

"Mnoge zemlje imaju više inovativnih lekova od Srbije, ali imaju ograničen broj pacijenata, a kod nas ima za sve pacijente", navela je Radojević Škodrić.

Dodala je da se na listi nalaze i inovativni lekovi za različite stadijume bolesti, te da je cilj da se inovativni lekovi nabave čim se pojave na tržištu.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova - INOVIA Bojan Trkulja rekao je da podaci istraživanja o korišćenju inovativnih terapija, koje je sprovedeno od avgusta do septembra na uzorku od 280 pacijenata, pokazuju da je oko tri odsto njih nezadovoljno efektima terapije.

"Istraživanje je pokazalo šta pacijenti misle o inovativnoj terapiji. Ovo istraživanje pokazalo je ogroman značaj Udruženja pacijenata, jer su pacijenti visoko ocenili informacije koje dobijaju od tog udruženja", kazao je Trkulja.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović kazao je da je prevencija najvažnija kako bi se sprečilo dobijanje teških bolesti, a samim tim i smanjio broj pacijenata.

"Udruženje će insistirati na prevenciji. Moramo zajedno da radimo na tome jer ne smemo da imamo ovoliki broj pacijenata", kazao je Pilipović.

Bonus video:

Itv news

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti