RHMZ izdao upozorenje! U toku noći potop i jaki udari olujnog vetra

17.09.2022

19:47

0

Autor: 24sedam

Kako je naveo, lokalno se očekuje od 10 do 30 mm padavina, ponegde i više

RHMZ izdao upozorenje! U toku noći potop i jaki udari olujnog vetra
francuska - Copyright Profimedia/Adrien Fillon / Hans Lucas

Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se tokom večeri i noći očekuju intenzivne padavine na području zapadne i severne Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda.


Kako je naveo, lokalno se očekuje od 10 do 30 mm padavina, ponegde i više.

- Tokom večeri i noći intenzivne padavine očekuju se na području zapadne i severne Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda, lokalno se očekuje od 10 do 30 mm, ponegde i više. U drugom delu noći slabljenje padavina. Severozapadni vetar biće u pojačanju na jak, tokom noći ponegde i olujni - naveo je RHMZ.
Foto: Printskrin/RHMZ
 

Srbija je pod uticajem ciklona, koji se sa severa Evrope premešta dalje na istok preko severoistoka kontinneta, a ujuedno zahlađenje do naših predela doneo je i prodor hladnog fronta u sklopu ovog ciklona. U ovom času iznad našeg područja formirao se i sekundarni ciklon i on će u nastavku večeri i noći premeštatati preko našeg područja i to svojim centrom preko Panonske nizije dalje na istok i severoistok preko oblasti Karpata i dodatno će jačati.

Trenutne temperature kreću se od 10°C na severu Srbije do 20°C na jugu, u Beogradu je 13°C. Interesantno je da je trenutno Sjenica jedna od najtoplijih u Srbiji, jer je 18°C, ali će vrlo brzo prodor veoma hladnog vazduha tokom večeri doneti i Sjenici pad temperature za više od 10 stepeni. Tokom večeri i noći temperatura u Srbiji će se kretati od 8 do 14°C, na planinama od 3 do 9°C, a na planinama iznad 2000 metara u toku noći očekuje se da temperatura padne na 0°C, pa će kiša kratko preći u sneg. Inače, sneg je jutros pao na planinama Slovenije i Austrije, a tokom dana i na Zavižanu, u Hrvatskoj, koji se nalazi na oko 1700 metara iznad Jadranskog mora, a temperatura je opala na 0°C, a u Krederici u Sloveniji na 2500 metara na -4°C, a sneg je zabeleo i niže planine u Austriji.


U Srbiji se u nedelju nakon kišovitog jutra, tokom prepodneva očekuje prestanak padavina i razvedravanje, pa će u nastavku dana biti sunčano, uz razvoj oblačnosti. U Vojvbodini će razvedravanje uslediti već u drugoj polovini noći, pa će vedro biti od nedelje ujutro. U prilog stabilizaciji vremena i razvedravanju ići će to što će snažan sekundarni ciklon početi da se preko Karpata udaljava dalje na istok, a sa severozapada i zapada će ojačati greben anticklona sa severa Atlantika. Usled takve sinoptičke situacije očekuje se razvedravanje, ali se očekuje snažno severno strujanje, pa će i dalje biti relativno hladno. Jutarnja temperatura u nedelju biće oko 10°C, a maksimalna dnevna od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike