Hoćemo na basket u Zabelu? Srbija je prva u istoriji organizovala ovakav turnir, 24sedam je bio tamo za vas! (GALERIJA)

11.09.2022

19:00

0

Niko nikada u celom svetu nije napravio ovakav događaj, igrali zatvorenici, čuvari i pravi basketaši

Hoćemo na basket u Zabelu? Srbija je prva u istoriji organizovala ovakav turnir, 24sedam je bio tamo za vas! (GALERIJA)
zatvor zabela basket 3 na 3 foto sivacki 1009 2022 (33) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Reče mi kolega pre neki dan, onako usput, da bismo mogli na basket. Nije da smo u godinama za takvu aktivnost, ali što da ne? Malo rekreacije može dobro da dođe. Da se mrdnemo iz stolica i umesto pred računarom, da se malo istrošimo u prirodi.

Može, gde i kad, upitah, nekako malim mozgom naslućujući da se iza poziva na basket nešto krije. Ono što se krilo nije mi bilo ni na kraj pameti.

Lokacija - Kazneno popravni zavod Požarevac (Zabela). Prvi put u istoriji, bilo gde na svetu, organizovan je turnir u basketu 3x3 u nekom zatvoru. Prvi put. U Srbiji!

I, pazite sad. Igraće ekipe koje učestvuju u državnom prvenstvu, ekipe sastavljene od zaposlenih u KPZ Zabela, Pančevo, Sremska Mitrovica i zaposlenih u Ministarstvu pravde, te zatvorenici iz Zabele i Pančeva!

Na ulasku u KPZ čekaju nas uniformisana lica, podsećaju da ne unosimo mobilne telefone. Identifikujemo se i ulazimo iza zidina zatvora. Poseban osećaj. Prvo što ugledam je bista Branislava Nušića... Unutra ipak ništa ne liči na komediju, iako je smeha i  dobrog raspoloženja bilo tokom utakmica.

24sedam/Goran Sivački
 

Nailazimo i na  crkvu Svetog Petra i Pavla. Sveštenik je tu za zatvorenike, a oni, bez obzira na veroispovest, uvek mogu da posete Svetinju.

Očekivan ambijent, zatvorske zgrade, a onda do ušiju dopire i žamor. Blizu smo terena za basket 3x3.

24sedam/Goran Sivački
 

Na tribinama su zatvorenici. Već na prvi, letimičan pogled stiče se utisak da im ovaj događaj mnogo znači. A tek kad igre počnu...

Prva utakmica i prvo iznenađenje. Zatvorenici Zabele dobijaju ekipu koja igra u domaćem šampionatu!

Ta prva utakmica bila je dovoljna da shvatimo sve! Tim momcima, tim ljudima koji služe svoju kaznu u KPZ Požarevac basket 3x3 je centar sveta. Bar tog dana, bar dok turnir traje.

Sa tribina se navija kao da je finale Svetskog prvenstva. Na terenu se bori kao da je finale Olimpijskih igara. A pobeda se slavi kao da ništa važnije na svetu ne postoji.

Jedan od onih koji su "ostavili srce na terenu" je osuđenik Stefan Obrenović. Dao je sve od sebe da Odmetnici pobede.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ovo je za nas nešto novo. Zahvalio bih se upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja nam je omogućila ovakav turnir. Stvarno je ovo nešto fantastično za nas koji se nalazimo na izdržavanju kazne, nadam se da će ovako biti svake godine.

Na kraju da konstatujemo i da je turnir, i 80.000 dinara osvojila ekipa "Danube Moneyball", za koje igra i veliki majstor basketa 3x3 Bogdan Dragović:

- Igrali smo svuda. Nema kontinenta, grada, trga na kom nismo igrali, ali nikada u jednoj ovakvoj ustanovi. Jedinstveno iskustvo, nadam se da će postati tradicija. Ova dobra atmosfera na tribina je jedan od razloga zbog kojih smo došli!

Odlazimo iz "Zabele" bogatiji za interesantno iskustvo. Svratićemo i do restorana gde će nas, kako smo saznali, poslužiti osuđenici. Da ne reklamiramo, ali sve je na vrhunskom nivou. Od ljubaznosti do ukusa hrane.

I eto... Kolega i ja smo bili na basketu. Ne onako kako sam u prvi mah pomislio, ali mislim da je ovako bilo još bolje nego da smo stvarno igrali.

Videli smo "iznutra" taj malo drugačiji svet. Videli smo kako izgledaju osuđenici svih profila. Videli smo da, kada je sport u pitanju, nema ništa važnije od toga.

Bili smo, videli, neki su pobedili. Srbija je svakako pobedila jer niko pre nas nije organizovao ništa slično. A pred vama su fotografije koje kao i uvek umeju da pričaju bolje od bilo koje reči...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike