Besplatne školice sporta za buduće šampionke! Maljković: Kada deca počnu sa sportom kao mala, verovatnije da ga neće napustiti kada odrastu

09.09.2022

14:15

0

Autor: R.M.

"Iako slavimo naše uspehe i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji"

Besplatne školice sporta za buduće šampionke! Maljković: Kada deca počnu sa sportom kao mala, verovatnije da ga neće napustiti kada odrastu
Marina Maljković - Copyright MN Press

Institut za ženski sport treću godinu za redom počinje novu sezonu upisa u besplatne škole sportova širom Srbije, za sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta 7-14 godina, saopštio je institut.

Više od pedeset sportskih stručnjaka i radnika u sportu okupljeno je u Institutu za ženski sport kako bi se svim devojčicama u Srbiji omogućilo da besplatno pohađaju 16 škola sportova u 19 gradova i na 33 lokacija širom Srbije. Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost, koja je neophodna za pravilan rast i razvoj, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena u odnosu na muškarce.

„Iako slavimo naše uspehe i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji. Institut je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice imaju jednak pristup sportu i priku da napreduju. Na žalost, još uvek je mnogo učenica kojima su uskraćene jednake mogućnosti i resursi, uključujući devojčice iz ruralnih područja, devojčice sa invaliditetom, ili onih koje su iz siromašnih porodica. Bavljenje sportom od ogromnog je značaja za razvoj devojčica. Prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije i dodala

„Pozivamo sve roditelje da dođu i upišu svoje devojčice, jer najveća prednost u bavljenju sportom kod dece u odnosu na odrasle je u tome što kada deca počnu da se bave sportom kao mala, mnogo je veća verovatnoća da neće napustiti sportske aktivnosti, i da će ostati aktivni i kada odrastu“.

Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera. Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike