Najnoviji korona presek: U prethodna 24 sata zaraženo 3.710 osoba, preminulo 12

31.08.2022

17:19

0

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek:  U prethodna 24 sata zaraženo 3.710 osoba, preminulo 12
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

Koronavirus je u poslednja 24 časa potvrđen kod 3.710 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 12 pacijenata.

Testirano je13.411  osoba.

Na respiratoru je 27 pacijenata.

Da podsetimo, koronavirus je juče potvrđen kod 3.810 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 15 pacijenata. Testirano je 14.379 osoba. Na respiratoru je bilo 25 pacijenata.

Virusolog Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Ana Banko, izjavila je da je kenataur podvarijanta omikron soja koronavirusa primećena u više od 20 zemalja, ali da zasad ne pokazuje veći kapacitet probijanja imuniteta i da nije sigurno da li bi mogla da postane dominantan.

- Kentaur varijanta virusa je subvarijanta omikrona. Iako do sada nije pokazala veći kapacitet probijanja imuniteta u odnosu na još dominantnu BA.5 subvarijantu, kentaur ima jači afinitet vezivanja za receptore na našim ćelijama. Nejasno je da li bi mogo da preuzme dominaciju od BA.5. Mnogi joj ne daju takve šanse - izjavila je Banko za Politiku.

Navela je da je poslednjih dana jedino u Indiji zabeležen porast prisustva kentaur podvarijante, ali je primetila kako njega ne prate značajne promene broja hospitalizovanih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike