Ima li Srbija dovoljno lekova za kovid? Direktorka RFZO-a tvrdi da je sve spremno za jesen

10.08.2022

15:15

0

Ima li Srbija dovoljno lekova za kovid? Direktorka RFZO-a tvrdi da je sve spremno za jesen
Profimedia

Obezbeđeni su svi ključni lekovi za kovid koji se primenjuju za sve grupe pacijenata i sve faze bolesti, od lakih do najtežih formi koje zahtevaju hospitalizaciju i apsolutno smo spremni za jesen, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Printscreen/YouTube Novo jutro
 


- Država je obezbedila sve ključne lekove prateći preporuke struke. Među prvima u Evropi i svetu smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Ono sto je najvažnije lekove imamo u dovoljnim količinama za sve pacijente i nikada nismo došli u situaciju da nemamo lek za pacijenta kojem je potreban kao što se dešava u drugim državama - navela je Škodrić u saopštenju.

24sedam/Goran Sivački
 


Kako je istakla, pored specifičnih lekova za kovid, ima dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje kovid pacijenata, kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi i drugi.

- Preporuke struke se kontinuirano prate, kao i razvoj novih inovativnih lekova, kako bismo obezbedili terapiju koja se pokazala efikasnom za terapiju kovida, a imajući u vidu stalnu mutaciju virusa - zaključila je direktorka RFZO-a.

 

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti