Pogledajte detaljnu prognozu za avgust: Biće i sunca i kiše, a u jednom danu osetićemo i prvi nagoveštaj jeseni

31.07.2022

10:00

0

Autor: R.M.

Krajem druge i početkom treće dekade avgusta postepena stabilizacija vremena i porast temperature sa sve ređom pojavom pljuskova

Pogledajte detaljnu prognozu za avgust: Biće i sunca i kiše, a u jednom danu osetićemo i prvi nagoveštaj jeseni
Vreme u Srbiji - Copyright 24sedam/L.Đ.T./Goran Sivački

Avgust će početi manjim osveženjem koje će nam prijati nakon toplotnog talasa tokom treće dekade jula. U ponedeljak i utorak, 1. i 2. avgusta pretežno sunčano i malo svežije u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura biće oko proseka za avgust i kretaće se od 27 do 32 stepena celzijusa u nižim predelima i od 17 do 22 stepena celzijusa na planinama, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

- Od srede, 3. avgusta do nedelje, 7. avgusta pretežno sunčano, sparno, iz dana u dan sve toplije, maksimalna temperatura u petak i subotu ponovo oko ili malo preko 35 stepeni celzijusa. U subotu, 6. avgusta, posle podne i uveče doći će do povećanja oblačnosti, što će usloviti poneki pljusak sa kišom praćenom grmljavinom. Od nedelje, 7. avgusta i narednih sedam dana očekuje se serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha sa severozapada, što će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Maksimalna temperatura u ovom periodu u postepenom manjem padu i biće oko ili nešto iznad proseka za avgust i kretaće se od 30 do 35 stepeni celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni celzijusa na planinama - objašnjava on.

Tanjug/Tara Radovanović
Leto još nije gotovo, ali osetićemo prvi nagoveštaj jeseni

Meteorolog dodaje da krajem druge i početkom treće dekade avgusta sledi postepena stabilizacija vremena i porast temperature sa sve ređom pojavom pljuskova kiše, to jest sve dužim intervalima između talasa vlažnog vazduha.

- To je najava toplotnog talasa krajem druge i početkom treće dekade avgusta sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni celzijusa. Krajem avgusta, tačnije oko 25. avgusta, sledi prvo jače osveženje sa kišom koja će najaviti predstojeću jesen. Treba napomenuti da posle veoma visoki temperatura može doći do jakih lokalnih nepogoda, pljuskova kiše praćenih grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom, što može da nanese štetu kako usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa - objašnjava on.

U danima sa malo oblaka pažnju treba obratiti na UV indeks koji će biti blizu svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću između 8 i 9, tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita. Preobraženjem, 19. avgusta, prestaje mogućnost ekstremno visokog UV indeksa, što će naš boravak na otvorenom učiniti mnogo prijatnijim.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike