I muškarci ugrađuju "silikone", ali u "ponos": Posle operacije pilule za erekciju nepotrebne, lekari objasnili kako sve funkcioniše (+18)

04.08.2022

18:30

0

Autor: J. J.

Probleme sa erektilnom disfunkcijom imaju sve starosne grupe

I muškarci ugrađuju "silikone", ali u "ponos": Posle operacije pilule za erekciju nepotrebne, lekari objasnili kako sve funkcioniše (+18)
Operacija - Copyright Pixabay

Ugradnja silikonske proteze u penis nije nešto što je neobično u Srbiji. Muškarci se veoma često odlučuju na ovaj korak uz prethodno savetovanje sa lekarima koji izvode ovakve operacije. Predstavnici muškog pola se podvrgavaju ovim metodama uglavnom zbog problema sa erekcijom, a kako su nam pojasnili, ugradnja silikonske proteze okvirno košta oko 4.000 evra, a ako se ugrađuje plastika onda se plaća oko 500 evra više.

- Kao što devojke stavljaju silikone da bi povećale grudi, tako se i muškarci odlučuju na silikonske proteze. Muškarcima stavljamo silikonske proteze više zbog čvrstine, pogotovo kod starijih, kod kojih ne dolazi do potpunog ukrućenja penisa. Mi im onda stavljamo te pomagače, ili tzv. protektore erekcije, koji im omogućuju da im penis bude čvrst i da mogu da penetriraju, a garancija je do kraja života - kaže urolog dr Aleksandar Milošević.

Pixabay
 

Takođe, urolog Predrag Marić nam je pojasnio na koji način se obavlja intervencija ugradnje silikonske proteze.

- Proteze se stavljaju kada je onemogućeno podizanje penisa na neki drugi način. U tom smislu postoji nekoliko linija terapije. Postoje tablete, vakuum pumpe, kao i proteze koje se koriste kada se pretpostavlja da je definitivno narušena erektilna funkcija. Postupak je da se otvaraju tkiva penisa i unutra se prvo napravi jedna šupljina gde se ubacuju te proteze. One mogu biti rigidne, polurigidne ili na pumpicu, gde se pumpica pumpa, penis se diže i po završenom odnosu ponovo uz pritisak penis pada - objašnjava urolog Predrag Marić.

Dodaje da probleme sa erektilnom disfunkcijom imaju sve starosne grupe.

- Ugradnja penilnih proteza predstavlja treću i konačnu liniju terapije erektilne disfunkcije. Postoje dve vrste proteza. Prve su semirigidne i funkcionišu ručnim podešavanjem. Druga grupa su inflatibilne i funkcionišu po principu razmene tečnosti između stubova i one su najsličinije prirodnom procesu erekcije. Hirurška procedura ugradnje penilnih proteza nije komplikovana, ali je tehnički zahtevna, naročito kod inflatibilnih proteza - objasnio je on.

Doktor dodaje da se procedura sastoji u pravljenju prostora u kabernoznim telima penisa, koja su osnova erekcije, te plasiranja proteza u njih. Ipak, ova operacija može imati i propratne, negativne promene.

- Osnovne komplikacije su infekcija, odbacivanje proteze i tehnička neispravnost proteze. Ovom problematikom se bavi mali broj urologa - objašnjava doktor Marić.

Upitan da prokomentariše koliko traje oporavak pacijenata nakon ove hirurške intervencije, odgovara da je veoma brz ukoliko se nešto ne iskomplikuje, ali i da je sama intervencija bezbedna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike