Starica otimala mačke i nosila kući da hrani pse: Nakon pet godina pakla na Karaburmi životinje oslobođene! Evo šta kažu komšije!

23.07.2022

19:40

1

Psi su pregledani i nakon toga smešteni u azil

Starica otimala mačke i nosila kući da hrani pse: Nakon pet godina pakla na Karaburmi životinje oslobođene!  Evo šta kažu komšije!
baba Karaburma - Copyright 24sedam Pixabay

Stanari zgrade u Ulici Garsije Lorke, u beogradskom naselju Karaburma, požalili su se pre nekoliko dana u razgovoru za 24sedam da imaju problem sa komšinicom Vesnom B. koja je, navodno, kako su ispričali, uzimala ulične mačke iz parka i odvodila ih u svoj stan u kom je držala dva psa. Oni sumnjaju da je mačke uzimala iz parka kako bi njima hranila svoje pse. Kako je potvrđeno našem portalu, molbe stanara su konačno uslišene, psi su pregledani i smešteni u azil.

Prema rečima stanara, Komunalna milicija i policija su više puta izlazili na teren, ali starica tada nije otvarala vrata.

Komšija Lazar Pavlović sa Karaburme je u razgovoru za 24sedam kazao da on i ostali stanari  neće odustati od ove priče sve dokle god, njihova komšinica Vesna B. kako kaže, ne bude snosila odgovornost. Napominje da je srećan što su psi sada na bezbednom mestu.

- Psi su sklonjeni u jedan pansion, pregledani su kod veterinara i to su ulični psi. Bila je Hitna pomoć i policija, imali su nalog. Nju su izveli iz zgrade i posle četrdeset minuta se vratila u stan. U strahu smo da će kupiti nove pse i da će komšijama ponovo praviti pakao kao što je radila. Ona bi trebalo da snosi odgovornost za odnos prema životinjama i za to što iz parka uzima mačke i odnosi u svoj stan. Do sada je zbog toga bilo 30 prijava protiv nje  - navodi Pavlović.

Karaburma, Foto: 24sedam
 

Podsetimo, stanari su nam pre nekoliko dana ispričali da je jedan od komšija svedočio užasnoj sceni kada je ona navodno iz parka odnela mačku koju su sutradan pronašli mrtvu na pločniku ispred zgrade, a za koju pretpostavljaju da je zbog straha od pasa preskočila terasu i skočila u ambis. Vesnine komšije su se tada požalile na fekalije koje su se, kako su naveli, slivale niz terasu kada je čistila pseći izmet.

- Komšija je video da je ona odnela jednu mačku, a pokušao je da je spreči da uzme i drugu. Vikao je na nju, ali ga ona nije poslušala. Potom je u pola četiri ujutru čuo kako mačka mjauče. Mačka je skočila preko terase, a potom pala sa petog sprata na beton i od nje je ostala samo mrlja. Verovatno su je psi pojurili i ona nije imala kud, pa je preskočila terasu i nastradala. Mislimo da je komšinica odnosila mačke u stan da bi njima hranila svoje pse. Ona ima običaj da pse ne pušta napolje od oktobra do aprila, već nuždu obavljaju u stanu. Kada psi vrše nuždu na terasi, mokraća se sliva, kao i fekalije kada prospe vodu da spere sve to - kazao nam je ranije Pavlović.

Dodao je da je Vesna navodno ostala bez posla u pekari.

- U međuvremenu je ostala bez posla koji je imala u jednoj pekari na Karaburmi. Od tada nema finansijskih sredstva, a ranije, dok je ta pekara radila, uzimala je peciva koja su bila za otpis i tim pekarskim proizvodima hranila pse - ispričao je on.

Šta kaže Krivični zakonik?

Ubijanje i zlostavljanje životinja spada u grupu krivičnih dela – protiv životne sredine. KZ za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine, a u težim slučajevima i do tri godine. Od 299 osuđenih za ubistvo i zlostavljanje životinja u poslednjih 14 godina, samo u 26 slučajeva izrečene su kazne zatvora, i to od po nekoliko meseci. Zlostavljanju su najviše izložene životinje koje žive na ulici.

U Srbiji je zbog ubijanja i zlostavljanja životinja osuđeno ukupno 299 ljudi u periodu od 2006. do 2020, dok je Udruženje za zaštitu životinja od 2006. do 2018. zabeležilo 6.500 prijavljenih slučajeva.

- Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine - navodi se u članu 269 KZ.

Ako je došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili predstavnika neke posebno zaštićene vrste, predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike