Horor komšinica sa Karaburme! Komšije tvrde: Otima mačke po kraju i nosi ih kući da bi hranila svoje pse!

20.07.2022

18:40

0

Slučaj prijavili nadležnim institucujama, ali rešenja još uvek nema

Horor komšinica sa Karaburme! Komšije tvrde: Otima mačke po kraju i nosi ih kući da bi hranila svoje pse!
baba Karaburma 1 - Copyright 24sedam

Stanari zgrade u Ulici Garsije Lorke, u beogradskom naselju Karaburma, tvrde da imaju problem sa komšinicom Vesnom B. koja, navodno, kako oni kažu, uzima ulične mačke iz parka i odvodi ih u svoj stan u kome ima dva psa. Naime, oni sumnjaju da mačke uzima iz parka kako bi njima hranila svoje pse.

Oni su nam ispričali da je jedan od komšija svedočio užasnoj sceni kada je ona navodno iz parka odnela mačku koju su sutradan pronašli mrtvu na pločniku ispred zgrade, a za koju pretpostavljaju da je zbog straha od pasa preskočila terasu i skočila u ambis. Vesnine komšije su se požalile u razgovoru za naš portal i na fekalije koje se, kako kažu, slivaju niz terasu kada čisti pseći izmet.

- Komšija je video da je ona odnela jednu mačku, a pokušao je da je spreči da uzme i drugu. Vikao je na nju, ali ga ona nije poslušala. Potom je u pola četiri ujutru čuo kako mačka mjauče. Mačka je skočila preko terase, a potom pala sa petog sprata na beton i od nje je ostala samo mrlja. Verovatno su je psi pojurili i ona nije imala kud, pa je preskočila terasu i nastradala. Mislimo da je komšinica odnosila mačke u stan da bi njima hranila svoje pse. Ona ima običaj da pse ne pušta napolje od oktobra do aprila, već nuždu obavljaju u stanu. Kada psi vrše nuždu na terasi, mokraća se sliva, kao i fekalije kada prospe vodu da spere sve to - kaže komšija Lazar Pavlović sa Karaburme.

Upitan da prokomentariše da li su slučaj prijavili nadležnim institucijama, Pavlović napominje da jesu, ali da je njihova reakcija izostala.

Karaburma, Foto:24sedam
 

- Slučaj su komšije prijavile policiji, komunalnoj miliciji, Centru za socijalni rad, i svi oni su, navodno, izlašli na teren i pokušavali da razgovaraju sa njom, a kako ona nije otvarala vrata, onda se nije išlo korak dalje. Od komšija sam čuo da je njena ćerka već 15 godina u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa. U stanu joj je struja isključena već godinama. Imala je običaj da vlasničke pse pokupi iz školskog dvorišta i dovede u svoj stan. To je pokušala i sa mojim psom, ali sam je sprečio. S vremenom smo saznali da ona živi u lošim uslovima, da pse maltretira i tuče, a ovo sa mačkama je vrhunac. U stanu nema nikakav nameštaj i puževi su joj na zidovima, a to sam imao priliku da vidim kada sam pokušao da oslobodim psa kog je otela jer nije bio njen. Kada sam zakucao na vrata sama su se otvorila i psi su istrčali napolje onako unezvereni - priča Pavlović.

Dodaje da je Vesna navodno ostala bez posla u pekari.

- U međuvremenu je ostala bez posla koji je imala u jednoj pekari na Karaburmi. Od tada nema finansijskih sredstva, a ranije, dok je ta pekara radila, uzimala je peciva koja su bila za otpis i tim pekarskim proizvodima hranila pse - kaže naš sagovornik.

Drugi komšija nam je kazao da bi bilo poželjno da se njeni psi smeste u azil.

- Dugo je poznajem i ne mogu da tvrdim da je istina to što se priča o mačkama, a i nisam video svojim očima. Verujem da Vesna ima neki psihički problem. Ona ima dva psa koja ne pušta napolje. Da li ona mačke hvata po parku i nosi u stan da bi njima nahranila svoje pse, ne znam. Znam da je tu bila jedna maca, a komšije su mi ispričale da su videle krv jer je pala sa terase. Viđao sam Vesnu dok je radila u pekari jer je često hranila golubove hlebom. Mislim da ona ne zlostavlja životinje, već su se vlasnici pasa uznemirili pošto ona svoje pse drži u stanu i ne pušta ih napolje. Voleo bih da se ti psi sklone od nje u neki azil gde će imati bolje uslove za život - kazao nam je komšija koji je želeo da ostane anoniman.

Šta kaže Krivični zakonik?

Ubijanje i zlostavljanje životinja spada u grupu krivičnih dela – protiv životne sredine. KZ za ubistvo životinje predviđa novčanu kaznu ili zatvor do dve godine, a u težim slučajevima i do tri godine. Od 299 osuđenih za ubistvo i zlostavljanje životinja u poslednjih 14 godina, samo u 26 slučajeva izrečene su kazne zatvora, i to od po nekoliko meseci. Zlostavljanju su najviše izložene životinje koje žive na ulici.

U Srbiji je zbog ubijanja i zlostavljanja životinja osuđeno ukupno 299 ljudi u periodu od 2006. do 2020, dok je Udruženje za zaštitu životinja od 2006. do 2018. zabeležilo 6.500 prijavljenih slučajeva.

- Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine - navodi se u članu 269 KZ.

Ako je došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili predstavnika neke posebno zaštićene vrste, predviđena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike