Skoro 4.000 slučajeva dnevno, da li se vraćaju maske u Srbiju? Svetska zdravstvena prelomila: Svi da vrate stare mere protiv kovida!

20.07.2022

06:22

1

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge pozvao je zemlje da odmah preduzmu mere kako bi se izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema

Skoro 4.000 slučajeva dnevno, da li se vraćaju maske u Srbiju? Svetska zdravstvena prelomila: Svi da vrate stare mere protiv kovida!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da zbog rastućeg talasa infekcija kovida u Evropi sve zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mere kao što je nošenje maski.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, u intervjuu za Rojters, pozvao je sve zemlje da odmah preduzmu mere kako bi se izbeglo preopterećenje zdravstvenih sistema, jer se sve više širi podsoj omikrona BA.5.

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano je u evropskom regionu prošle nedelje, što je činilo skoro polovinu svih novih slučajeva u svetu.

Krizni štab u Srbiji mesecima se nije oglašavao, pa tako niko od istaknutih članova s kojima smo kontaktirali nije hteo da komentariše da li bi i mi trebalo da očekujemo u skorije vreme vraćanje nekih starih mera, kao što je nošenje maske u zatvorenom. 

U međuvremenu, broj novozaraženih je juče iznosio 3.912, i gotovo je sigurno da će preći 4.000 slučajeva dnevno.

Stručnjaci, u razgovoru za naš portal, nisu mogli da preciziraju kada bismo mogli da očekujemo nove mere koje traži SZO, jedino je epidemiolog Radmilo Petrović izrazio uverenje da se to neće desiti pre septembra.

- Realno je očekivati da se to neće desiti tokom leta, iako bih ja već uveo te mere. Ali ja nisam Krizni štab, tako da će oni o tome odlučiti - rekao je Petrović za 24sedam.

Pixabay
Hirurška maska

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 24sedam da je epidemiološki gledano već trebalo da budu uvedene strože mere.

- Ali politički i sociološki gledano nije mnogo realno da će se to desiti zato što postoji otpor prema merama. Trenutno postoji obaveza nošenja maski samo u zdravstvenim ustanovama, a prva mera bi mogla biti da se to kontroliše. A onda da se proširi i na druge zatvorene prostore - kaže on.

Radovanović kritikuje i to što je "raznim tipovima" omogućeno da kritikuju vakcinaciju bez naučnog utemeljenja, što je stvorilo delimičan otpor kod ljudi.

Infektolog Dragan Delić naglašava da sada sve zavisi od odluke Kriznog štaba.

- To je u njihovoj ingerenciji, Krizni štab je tu ulogu preuzeo. Pokazalo se da su neke odluke Kriznog štaba bile nepredvidljive, tako da je nezahvalno to prognozirati. Po meni, trebalo bi da bude obavezno da se nosi maska u zatvorenom prostoru, ali to niko ne poštuje, i sada plaćamo cenu toga velikim brojem novih slučajeva - kaže on.

Delić dodaje da nismo uvek pratili odluke SZO, ili smo to radili sa zakašnjenjem, pa se može očekivati da će tako biti i ovog puta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike