Preminuo profesor Bajram Haliti: Najcenjeniji poznavalac istorije i kulture Roma

18.07.2022

13:58 >> 14:11

0

I u saučešće porodici i prijateljima Opre Roma navodi da je Haliti svojim radom i delima zadužio buduće generacije Roma Srbije i Evrope

Preminuo profesor Bajram Haliti:  Najcenjeniji poznavalac istorije i kulture Roma
bajram haliti cb - Copyright Printscreen/YouTube/ miodrag todorov

Preminuo je profesor Bajram Haliti, romsko-srpski političar, novinar, publicista i pisac, saopštila je organizacija Opre Roms Srbija.

Haliti je bio jedan od najcenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma, a objavljiao je pesme i tekstove u mnogim časopisima i bio je zastupljen u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku.

Objavio je dve drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru - Romi deca božija.

Njegovo delo je uvršćeno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma. Objavio je 2011. Prvi srpsko-romski rečnik koji se smatra prvim romskim rečnikom u svetu i koji obuhvata oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej.

Rečnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike.

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vreme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama. Na 7. Svetskom kongresu Roma u Zagrebu 2008. godine izabran je za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma.

- Još puno toga ima za reći za čoveka koji je svoj život posvetio osvetljavanju istorije Roma, naročito stradanju Roma u periodu Drugog svetskog rata. Puno je toga za reći koliki je uticaj imao na nas, njegove studente, ali i za ukupno kulturno nasleđe koje nam je profesor Bajram Haliti ostavio iza sebe, a koje je nemerljivo - navodi oranizacija Opre Roma uz poruku da je Romska zajednica danas izgubila jednog od najumnijih ljudi i lidera.

Možda vas zanima...👇🏻👇🏻👇🏻

I u saučešće porodici i prijateljima Opre Roma navodi da je Haliti svojim radom i delima zadužio buduće generacije Roma Srbije i Evrope.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike