Vojnici na obuci za snajperiste: Snalažljivost u surovim uslovima, sposobnost kamufliranja i pucanje iz "crne strele"

25.10.2020

10:21 >> 10:56

0

Pripadnici Vojske Srbije na vojnom poligonu Orešac prolaze taktičku i vatrenu obuku

Vojnici na obuci za snajperiste: Snalažljivost u surovim uslovima, sposobnost kamufliranja i pucanje iz "crne strele"
Copyright Printscreen/RTS

U toku je specijalistička obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka za realizaciju zadataka snajperista Vojske Srbije. Tokom obuke, koja se realizuje na vojnom poligonu Orešac, vojnici prolaze taktičku i vatrenu obuku, uz upotrebu poluautomatske snajperske puške 7,9 milimetara M76 i dalekometne puške 12,7 milimetara M93 koja je poznata i kao „crna strela”.

Na višu obuku otišli su najbolji kandidati koji su završili osnovni kurs, a koji se realizuje u Centru za obuku Kopnene vojske iz Požarevca. U ovoj fazi obuke vojnici se uče pravilnom korišćenju sredstava za maskiranje, načinu kretanja na zemljištu, izboru i uređenju zaklona za dejstvo, određivanju daljine do cilja i rešavanju vatrenih zadataka. U obuci se koriste priručna i formacijska sredstva za različite vrste maskiranja.

Šta sve treba da poseduje snajperista?

Fizičku spremost, psihičku stabilnost, snalažljivost da preživi u surovim uslovima i sposobnost kamufliranja treba da poseduje jedan snajperista da bi bio spreman da izvrši i najsloženiji zadatak.

– Jedan dobar snajperista pre svega mora da bude fizički i psihički jak, staložen i odmeren. Takođe, mora da vlada sobom u svakom trenutku da bi uspešno izvršio svoj zadatak, što je uglavnom spašavanje života i zajednice – kaže jedan od polaznika ovog kursa za emisiju “Dozvolite”.

On ističe da “uspešno izvršen zadatak snajperiste znači uspeh određene akcije i spašavanje ljudi iz svoje jedinice”.

-Viši kurs za snajperiste obiluje taktikom i topografijom, kompleksnim manevarskim radnjama i gađanjima. Obuka je poprilično zahtevna što je samo po sebi izazov i budi želju u čoveku da istraje i da dokaže svoje mogućnosti kao i da nauči nešto – naglašava ovaj polaznika kursa.

Printscreen/RTS

Polaznici kursa su profesionalni vojnici, oficiri i podoficiri na nivou kopnene vojske, koji su na poligonu Orešac gađali dalekometnom snajperskom puškom M-93 “crna strela” u kalibru 12,7 milimetara i poluautomatskom snajperskom puškom M76 kalibra 7,9 milimetara.

-Dalekometna puška služi za uništavanje neprijateljskih oklopljenih i neoklopljenih motornih vozila na daljinama do 800 metara, za uništavanje bunkera, helikoptera i aviona na stajankama i plutajućih mina po jezerima, rekama i morima –  ističe polaznik kursa u džili odelu.

Dalibor Medojević, instruktor za snajperske specijalnosti stariji vodnik prve klase istakao je da se ovaj snajperski kurs zasniva na marševima, taktičkim obukama, fizičkom vežbanju i velikom broju gađanja iz različitog naoružanja.
-Polaznici koji uspešno završe viši snajperski kurs dobijaju zvanje snajperiste, vraćaju se u svoje matične jedinice i mogu nastaviti svoje usavršavananje u specijalnim jedinicama Vojske Srbije – dodaje Medojević.

Printscreen/RTS

Poverenje snajperista mora da bude na najvišem nivou, jer obično i rade u paru, istakao je Medojević.

-Na višem snajperskom kursu usavršavamo rad snajperskog para. Svaki snajperista osim fizičke sposobnosti mora da bude i psihički spreman jer se obuka realizuje u toku dana i u toku noći – pojašnjava  on.

Printscreen/RTS

Neprimetni za neprijatelje

U opisu posla snejperista jeste da znaju kako da se kamufliraju, sakriju u daljini i stopljeni sa okolinom ostanu neprimetni daleko od očiju neprijatelja.

-Za svakog snajperistu od krucijalnog značaja je uspešno maskiranje odnosno stapanje sa okolinom i izbor mesta dejstva. Prvenstveno se bira mesto za izvršenje zadatka, kreira se zaklon i izvršava se maskiranje i tek se onda čeka komanda za otvaranje vatre. Nemoguće je imati za svako zemljište adekvatno odelo, postoje tipska džili odela, ali uvek je bolje koristiti neke prirodne materijale da bi maske bile što uspešnije, jer može da se provede na jednom maskirnom položaju od pola sata do nekoliko dana –  objašnjava polaznik Višeg kursa za snajperiste.

Uz savršenu kamuflažu, snajperisti su pripremljeni za izviđanje i ubacivanje iza neprijateljskih linija, savladali su tehnike za preživljavanje u izuzetno teškim uslovima što ih čini jednim od najopasnijih delova vojske, za potencijalne protivnike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike