Za verovali ili ne: Učenici u Srbiji beže sa onlajn časova, nastavnici to shvatili posle kontrolnih zadataka

26.10.2020

19:22 >> 22:13

0

Deca ne prate redovno nastavu preko televizije, a mnoga su, tokom tih časova, zbunjena i odsutna, a ima i onih koji prespavaju te časove, kažu prosvetni radn

Za verovali ili ne: Učenici u Srbiji beže sa onlajn časova, nastavnici to shvatili posle kontrolnih zadataka
Copyright Pixabay

Najnovija priča za verovali ili ne jeste bežanje učenika sa onlajn nastave! To su nastavnici, kako su objasnili za “24sedam”, shvatili tek nedavno, posle prvog kruga kontrolnih zadataka.

Prema pristiglim rezultatima, utvrđeno je da je veliki broj dece popustio u učenju. Zaposleni u obrazovnim ustanovama kažu da problem leži u „bežanju“ sa onlajn nastave, ali i u manjku motivacije  za rad. Jer izmenjeni plan i program nastave, zbog epidemije koronavirusa u Srbiji, veliki je izazov za đake, ali i za nastavnike, pa je opšti utisak da interakciju u učionici ne može ništa da zameni. Kako se pokazalo, učenici najčešće poteškoće imaju u okviru samostalnog rada.

Tako, Igor Radosavljević, nastavnik engleskog jezika u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Kruševcu, za „24sedam“ kaže da veliki broj đaka beži sa onlajn nastave.

Pixabay

– Deca ne prate redovno onlajn nastavu, a mnoga su, tokom ovih časova, zbunjena i odsutna, a ima i onih koji je prespavaju. Međutim, ono što je praksa dosad pokazala je da đaci, koji su ranije bili savesni, takvi su i ostali, dok oni malo slabiji, sada su  dodatno popustili – poručio je on.

Prvi testovi i novi problemi

Radosavljević navodi da je takvo stanje od početka školske godine, ali da se ono sada, s prvim testovima, intenzinije vidi, upravo kroz loše rezultate na toj vrsti ispitivanja.

– Testovi i prve ocene su počeli, a slabiji rezultati su uočeni. Ne samo kod nas, već u mnogim srpskim školima. A, nikad angažovaniji nismo bili! Po ceo dan smo aktivni u vajber grupama, pišemo mejlove, telefoniramo… – navodi naš sagovornik i dodaje da đacima nedostaje ključna stvar u obrazovanju – živa reč.

Prema njegovim rečima, učenici nemaju motivaciju za rad jer im fali živa reč, koju nikada neće moći da zameni tehnologija, ma kako ona napredna bila.

– Koristimo razne web – alate, ali to ne može da se meri sa učinkom neposrednog razgovora i dijaloga u učionici – kaže ovaj nastavnik.
On ističe i da čas, koji traje pola sata, nije dovoljan da se na kreativniji i sadržajniji način pristupi nastavi.

 

Pixabay

– Učenik nema vremena da se usmeri na temu, jer za kvalitetno usvajanje znanja neophodna su pitanja i razgovori. Na ovaj način sve se svodi na informacije, koje nisu jedino čemu učenik treba da se uči i osposobljava na času. Naprotiv! Za engleski jezik bitna je i komunikacija, koje sada, nažalost, ima sve manje – kaže Radosavljević.

Kao preduslov da deca bolje prate nastavu i uče, ovaj nastavnik kaže da mora da postoji saradnja s roditeljima.
– Saradnja i dobra komunikacija sa roditeljima je u ovo vreme izmenjene realnosti ključni faktor, posebno kada su u pitanju prvaci – njima je sada najteže. To su sedmogodišnja deca, koja su tek zakoračila u svet obrazovanja, a koja sada mogu da usvajaju gradivo isključivo uz pomoć roditelja – zaključuje on.

 

Nedostaje im škola i druženje
Sa druge strane, da učenicima nedostaje škola, drugovi i socijalizacija, smatraju roditelji.
– Deca su jedva čekala da se vrate u školu, ali sada im je postao napor što jedne nedelje sede u klupama, a naredne prate nastavu od kuće. Rutina je prekinuta, a situacija je vrlo osetljiva. Pored škole, oni vrlo svesno prate i upijaju trenutnu situaciju. Zato mislim da prirodna komunikacija, razmena pogleda, osmeha, neverbalna komunikacija i objašnjenje nastavnika koji poznaje dete su nešto nezamenjivo. Zajedno sa decom i ja iščekujem povratak u đačke klupe – kaže za naš portal N.R, majka jednog šestaka iz Kruševca, koja je želela da ostane anonimna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike