Oglasio se katastar posle hakerskog napada: Sajber kriminalci delovali virusom iz inostranstva

24.06.2022

16:20

0

Autor: 24sedam

Iz RGZ-a apeluju na građane da se ne brinu, jer su svi njihovi podaci bezbedni i neoštećni

Oglasio se katastar posle hakerskog napada: Sajber kriminalci delovali virusom iz inostranstva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Republički geodetski zavod radi informisanja javnosti i sprečavanja širenja dezinformacija, u vezi sa sajber napadom saopštio je javnosti i svim državnim organima i institucijama da su svi podaci koji se nalaze u bazama podataka RGZ-a bezbedni, pouzdani, neoštećeni i zaštićeni.

- U ovom napadu su oštećeni određeni delovi sistema koji ne sadrže lične podatke građana i podatke o nepokretnostima. Takođe, obaveštavamo javnost da je računarska sabotaža na državnu instituciju izvedena iz inostranstva korišćenjem virusa tipa Ransomware Phobos.

U porukama koje su stigle kao deo sajber napada za sada nije identifikovana poruka sa zahtevom za otkup - naveli su iz RGZ-a.

Republički geodetski zavod će, kako je najavljeno u "razumnom roku, fazno, u potpunosti povratiti funkcionalnost sistema, zahvaljujući brzom odgovoru timova za IT bezbednost koje čine najbolji domaći stručnjaci iz više institucija i organizacija, kao i renomirani eksperti iz Rusije, Amerike i EU koji su svoje usluge i znanje bez nadoknade stavili na raspolaganje RGZ-u".

24sedam/Goran Sivački
 

Uvođenje funkcionalnosti je veoma kompleksan i osetljiv proces. Dva puta dnevno se radi presek obavljenih poslova i proverava se usaglašenost aktivnosti svih članova bezbednosnih timova kako se ne bi napravio neki ishitren potez koji bi značio povratak nekoliko koraka unazad u procesu oporavka. 

Detaljno i strogo se kontroliše više od 3000 računara, nekoliko stotina servera i više od 3 petabajta podataka, sa tri različita bezbednosna sistema kako bi svi virusi bili očišćeni i da ne bi zaostali ni u jednoj jedinici, što bi omogućilo naknadno aktiviranje daljinskim putem i ponovnu blokadu sistema. Zbog zaštite podataka i potencijalne opasnosti koja preti tokom podizanja sistema RGZ neće podleći pritiscima interesnih grupa za promenu redosleda aktiviranja delova sistema, niti prihvatiti kompromise kada je u pitanju zaštita podataka građana Srbije. 

Republički geodetski zavod danas pušta u rad sledeće servise za sve korisnike svojih usluga: eКatastar, Digitalna platforma nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka geoSrbija, Кatastarski alarm, MojaAdresa, Registar stambenih zajednica, Registar investicionih lokacija, sve mobilne aplikacijae, rest servisi za privredu, servisi za preuzimanje podataka, sistem za popis stanovništva, INFO centar, piše Informer.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike