Kako sve ovo preživljavaju najugroženiji? Onkološki pacijenti zbog korone ne idu na preglede, pa im bolest uznapreduje

27.10.2020

12:28

0

Autor: A. Bulatović

Mnogi pacijenti koji nemaju dodirnih tačaka sa koronavirusom nisu dolazili na terapije, kontrole i dodatne dijagnostike

Kako sve ovo preživljavaju najugroženiji? Onkološki pacijenti zbog korone ne idu na preglede, pa im bolest uznapreduje
Copyright Pixabay

Kako se onkološki pacijenti osećaju i ponašaju u toku pandemije koronavirusa? To je bila glavna tema o kojoj je govorila doktorka Jelena Grbović, pulmolog Kliničkog centra Srbije.

Pre svega, smatra da je uvođenje oštrijih mera opravdano zbog bezbednosti pacijenata kojima je konstantno narušen imunitet.

– Ja se nadam da će ove nove mere koje će biti sprovedene, nadam se, vrlo brzo, pomoći zdravstvenom sistemu Republike Srbije da se izbori sa koronavirusom što je pre moguće i na najbezbolniji način. Ako to nije bilo moguće bez ovakvih, da kažem, drastičnijih mera onda je prosto opravdano uvođenje ovakvih mera – objašnjava Grbovićeva.

Mnogi pacijenti koji nemaju dodirnih tačaka sa koronavirusom nisu dolazili na terapije, kontrole i dodatne dijagnostike.

– U prvom talasu korone, ja sam radila u Dnevnoj bolnici na primeni hemoterapije. Mnogi naši pacijenti nisu dolazili neko vreme. Sada kad dođu na preglede sa novim dijagnostičkim rezultatima vidimo da je bolest kod nekih uznapredovala – rekla je Grbovićeva gostujući na RTS-u.

Printscreen / RTS

Većina zaraženih u početku bez simptoma, ali to je razlog više da se maska nosi tamo gde je doneta uredba.

– Treba da se nosi maska jer je pitanje momenta kada će se neki od simptoma pojaviti. Ne javlja se svaki simptom prvog dana od momenta zaražavanja. Za neke simptome je potrebno da prođe neko vreme. Deo pacijenata zarazio se iz porodičnog kontakta, deo posle nekog slavlja, putovanja, a na pitanje kada i gde su se zarazili, dobar deo pacijenata je dao odgovor da apsolutno ne zna – ističe ona.

Kako kaže, deo pacijenta je izjavio da je nosio masku i držao propisanu distancu dok je drugi deo priznao da nije poštovao propisane mere.

– Oni koji nisu nosili masku, to priznaju i smatraju to svojom velikom greškom – dodaje Grbovićeva.

Navodi da se pacijentima koji su preležali koronavirus relativno brzo vraća čulo ukusa i mirisa, ali da su im na plućima vidljive promene i nekoliko meseci nakon preležanog kovida 19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike