Doneta odluka: Umesto jesenjeg raspusta - produženi vikend!

14.06.2022

19:10

0

Objavljen kalendar školske nastave za 2023. godinu

Doneta odluka: Umesto jesenjeg raspusta - produženi vikend!
Pexels/Max-Fischer

U novom Prosvetnom glasniku danas su objavljeni kalendari obrazovno-vaspitnog rada osnovnih i srednjih škola za školsku 2022/2023 godinu, u kome će umesto jesenjeg raspusta, osnovci imati produženi vikend u trajanju od tri dana.


Kako je rečeno Tanjugu u resornom Ministarstvu, u novembru se uvek jedan dan vezivao za 11. novembar, ali shodno tome da taj dan pada u petak, đaci će imati samo produženi vikend.

Takođe, u Ministarstvu podsećaju da zbog korone prošle godine cele te nedelje nije bilo nastave.

U kalendaru piše da prvo polugodište za osnovce počinje u četvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Drugo polugodište je od 23. januara 2023. godine i završava se 6. juna za osmake, odnosno 20. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Navodi se da je, u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ostvare obavezne oblike obrazovno-vaspitnog rada u punom broju nastavnih sedmica i nastavnih dana na godišnjem nivou, moguće odstupanje do pet odsto od utvrđenog broja petodnevnih nastavnih sedmica, odnosno nastavnih dana.

Plan i program nastave i učenja za osnovnu muzičku i osnovnu baletsku školu ostvaruje se prema godišnjem planu rada škole u petodnevnim ili šestodnevnim nastavnim sedmicama, u skladu sa zakonom.

Zimski raspust traje od 2. do 20. januara, a prolećni raspust od 10. do 18. aprila 2023. godine.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje 21. juna 2023. godine, a završava se 31. avgusta.

Za osmake letnji raspust počinje po završetku završnog ispita i završava se 31. avgusta 2023. godine.

I za srednjoškolce prvo polugodište počinje 1. septembra 2022. godine, a završava se 30. decembra.

Drugo polugodište je od 16. januara 2023. godine, a završava se 20. juna.

Drugo polugodište za učenike IV razreda gimnazije završava se 23. maja, a za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola 30. maja.

Drugo polugodište za učenike I i II razreda trogodišnjeg, odnosno I, II i III razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola, završava se najkasnije 15. avgusta.

Zimski raspust je od 2. do 13. januara, a prolećni od 10. do 18. aprila.

Za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust je od 21. juna do 31. avgusta.

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita i završava se 31. avgusta.

Bonus video:

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug