Hitne izmene zakona: Prekršajni nalog za nepoštovanje epidemioloških mera, kazna i do 5.000 dinara

28.10.2020

16:10

0

Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije

Hitne izmene zakona: Prekršajni nalog za nepoštovanje epidemioloških mera, kazna i do 5.000 dinara
Copyright Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

U toku je izrada najavljenih hitnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će biti propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa Kovid19.

-Zakonskim izmenama, koje bi trebalo da budu pred Vladom sledećeg četvrtka, nije predviđeno povećanje visine zaprećenih kazni za nepoštovanje mera – rekla je za Tanjug zamenik sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Ona je navela da će prekršajnim nalogom moći da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fiizičkom licu zbog nenošenja maske, a da su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica, koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takođe ne menjaju.

-Prekšajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepripisnog parkiranja – u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne – navodi Stojčevićeva i dodaje da će u zakonu takođe biti preciziran pojam kućnog karantina.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike