Detaljna prognoza za jun! Srbija na periferiji kišnog "grebena": Čitav mesec biće red sunca, red kiše...

31.05.2022

08:47

0

Početak juna doneće osetniji porast temperatura kao i kraću stabilizaciju vremena

Detaljna prognoza za jun! Srbija na periferiji kišnog "grebena": Čitav mesec biće red sunca, red kiše...
Vreme u Srbiji - Copyright 24sedam/L.Đ.T./Goran Sivački

Iznad južne Evrope formiraće se takozvani termobarički greben, koji osim porasta temperature dovodi i do porasta vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. Mi ćemo biti na njegovoj periferiji tako da se kiša ne može isključiti, kaže za 24sedam meterolog Ivan Ristić.

- Od srede, 1. juna, pa do nedelje, 5. juna, postepeno poboljšanje vremena sa sve više sunčanih intervala. U pojedinim danima na severu i brdsko-planinskim oblastima postoje uslovi za pljuskove kiše sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u tom periodu biće iznad proseka za mesec jun i kretaće se od 30 do 35 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 20 do 25 stepeni Celzijusa na planinama. U nedelju, 5. juna, u popodnevnim i večernjim satima pljuskovi kiše praćeni grmljavinom ponegde i gradom. To je najava dolaska promenljivog vremena koje će potrajati skoro sve do polovine juna - kaže Ristić.

Pixabay
Ilustracija

On predviđa da se od ponedeljka, 6. juna i narednih sedam dana, očekuje premeštanje talasa vlažnog vazduha sa zapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka a samim tim pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom.

- Maksimalna temperatura u ovom periodu u manjem padu i biće oko proseka za mesec jun i kretaće se od 25 do 30 stepeni Celzijusa u nižim predelima i 15 do 20 stepeni Celzijusa na planinama. Stabilizacija vremena sredinom meseca, preovlađivaće sunčano i toplo vreme sa maksimalnim temperaturama ponovo preko 30 stepeni. Ponovo pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10 - dodaje Ristić.

24sedam/ Katarina Mihajlović
Ilustracija

Početak leta doneće ponovo nestabilniji period sa čestom pojavom pljuskova kiše praćene grmljavinom ponegde i gradom. Maksimalna temperatura biće oko 30 stepeni Celzijusa, u danima sa više oblaka i kiše nešto niža. Prvi jači toplotni talas, koji karakterišu temperature preko 35 stepeni Celzijusa u većini mesta Srbije očekuje se krajem juna i početkom jula.

Ristić dodaje da je jun obično najkišovitiji mesec u godini i da je u proseku 13 dana sa padavinama, kada padne oko 100 litara kiše.

Iako sezonske prognoze ukazuju na veliku sušu i dugotrajni period sa temperaturama oko ili preko 35 stepeni, kako sada stoje stvari jun će biti promenljiv, sa temperaturama i količinom padavina oko normale.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike