Događaj koji je označio kraj srednjeg veka: Pad Carigrada i herojska smrt poslednjeg vizantijskog cara Konstantina Dragaša (FOTO)

29.05.2022

07:18

0

Autor: 24sedam

Ovaj događaj imao je dalekosežne posledice, jer su se Osmanlije konačno utvrdili na Balkanu i više ih ništa nije moglo sprečiti u njihovom pohodu na Evropu

Događaj koji je označio kraj srednjeg veka: Pad Carigrada i herojska smrt poslednjeg vizantijskog cara Konstantina Dragaša (FOTO)
Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 29. maja 1453. godine, odigrao se jedan od najvažnijih događaja u istoriji grada koji se prostire na dva kontinenta - osmanska vojska je osvojila Konstantinopolj.

Pad Carigrada označio je pad Vizantijskog carstva, iako su se neke zemlje (despotovina Moreja i Trapezuntsko carstvo) održale još nekoliko godina.

Ovaj događaj imao je dalekosežne posledice, jer su se Osmanlije konačno utvrdili na Balkanu i više ih ništa nije moglo sprečiti u njihovom pohodu na Evropu, koji će se okončati tek pod Bečom 1683. godine. 

Foto: Wikipedia
 

 

Veliki broj učenih ljudi iz Vizantije će, posle pada Carigrada i njenog sloma, pobeći u zapadnu Evropu i doprineti pojavi humanizma i renesanse u evropskoj kulturi.

Zbog svega ovoga se pad Carigrada često smatra događajem koji je označio kraj srednjeg veka. 

U završnim borbama tokom opsade život je na herojski izgubio i poslednji vizantijski car, Konstantin Dragaš.

Svestan da je bitka izgubljena i da neće uspeti da odbiju napad janičara i spreče dalji prodor Turaka, poslednji vizantijski car odbacuje sa sebe sve znake carskog dostojanstva (purpurni (porfirni) plašt…) osim purpurnih čizama i izdaje poslednju naredbu: „JURIŠ!“ Za njim u poslednji juriš kreću i šestorica vizantisjkih velikodostojnika.

Foto: Wikipedia
 

 

Niko od njih sedmorice (i onih vojnika koji su ih pratili u tom poslednjem jurišu) koji su isukanih mačeva krenuli u nadolazeće redove janičara nikad više nije viđen živ, niti se zna gde počivaju.

Besmrtni car

Konstantina Dragaša je činjenica da je bio poslednji vizantijski car, kao i njegovo držanje tokom opsade Carice svih Gradova pretvorilo u mitsku ličnost odnosno u Besmrtnog Cara,.

Za njegovu ličnost su vezane mnoge legende, a danas je najpoznatija ona o Mermernom caru prema kojoj Konstantin prilikom poslednjeg juriša nije poginuo, već da ga je smrti spasao anđeo koji ga je uspavao i pretvorio u mermernu statuu. Potom ga je anđeo smestio u pećinu koja se nalazi pod Zlatnom kapijom da tu spava i čeka da hrišćani oslobode Carigrad, kada će se probuditi i predvoditi ih u završnoj borbi, posle čega će ući u grad kroz Zlatnu kapiju, kapiju kroz koju su vizantijski carevi trijumfalno ulazili u grad.

Pripadao je dinastiji Paleologa, a bio je sin Manojla II (1391—1425) i srpske princeze Jelene Dragaš, čije je prezime Dragaš usvojio.

 

Wikipedia
 

 

Smatra se da su pokopani u nekoj od masovnih grobnica u koje su po okončanju opsade sahranjeni poginuli.

 

Bonus video

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti