Milutin Milanković: Srpski genije svetskog formata!

28.05.2022

05:07

0

Autor: 24sedam

Autor je kalendara koji je trebalo da anulira razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara

Milutin Milanković: Srpski genije svetskog formata!
Milutin - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1879. godine u Dalju rođen je srpski naučnik, geofizičar i klimatolog Milutin Milanković.

Studije građevinske tehnike završio je 1902. u Beču, gde je dve godine kasnije i doktorirao. Do 1909. radio je u Austrougarskoj imperiji kao inženjer, a potom je došao na univerzitet u Beogradu.

Godine 1924. izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije znanosti. Bio je građevinski inženjer, astronom, matematičar, geofizičar i utemeljivač moderne klimatologije i klimatskog
modeliranja.

Njegovo najvažnije delo je "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba". Napisao je i "Istoriju astronomske nauke", "Kroz carstvo nauka", "Tehniku u toku davnih vekova" i "Kroz vasionu i vekove" i druga dela.

Wikipedia
 

 

Autor je kalendara koji je trebalo da anulira razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara. Njegov kalendar je usvojen na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine, ali nije primenjen.

Wikipedia
 

 

Tokom Drugog svetskog rata odbio je da podrži okupaciju zemlje, ali su ga posleratne vlasti označile kao političkog neprijatelja i "pripadnika matematičke klike". Umro je 1958. godine u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike