Ruska pravoslavna crkva pozdravila ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC

28.05.2022

10:10

0

Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost, navodi se u saopštenju Svetog sinoda RPC

Ruska pravoslavna crkva pozdravila ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC
24sedam/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Darko Voinović

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

- Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije objavljenom nakon zasedanja Sinoda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC, ocenjujući to kao „važan istorijski događaj".

- Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena".

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefalnost MPC-OA.

BONUS VIDEO:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti