Evropom se šire majmunske boginje, Srbija bi mogla biti na udaru: Rešenje je u jednoj vakcini, ali se ona kod nas ne koristi već 45 godina!

20.05.2022

06:15

0

Majmunske boginje su retka virusna infekcija slična velikim boginjama, a simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži

Evropom se šire majmunske boginje, Srbija bi mogla biti na udaru: Rešenje je u jednoj vakcini, ali se ona kod nas ne koristi već 45 godina!
profimedia-0625226897 - Copyright Profimedia

Majmunske boginje, koje su specifične za afričke zemlje, pojavile su se pre desetak dana u Velikoj Britaniji. 

Ova vest bi možda ostala nezapažena da samo nekoliko dana kasnije ove boginje nisu registrovane u Portugaliji. Portugalske vlasti saopštile su da su identifikovale pet slučajeva kod muškaraca koji žive u regionu Lisabona i doline Težo.

Nakon njih, sumnja se javila i u susednoj Španiji. Međutim, situacija je postala zabrinjavajuća jer je danas prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u bolnici "Spalancani" u Italiji.

Tako su misteriozne boginje prilično brzo došle blizu naše zemlje. Inače, iz ove bolnice u Rimu navode da je u izolaciji zaražena osoba koja je doputovala sa Kanarskih ostrva, a postoje još dva sumnjiva slučaja zaraze.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za 24sedam da se radi o životinjskoj bolesti koja je otkrivena među majmunima još 1958. godine, a 1970. od nje je prvi put oboleo čovek.

- Tada je postojao strah, jer je u toku bilo iskorenjivanje velikih boginja, da majmunske boginje ne preuzmu primat. Međutim, to se nije desilo. Inače, potreban je kontakt sa životinjom ili sa njenim izlučevinama. A rizik prenošenja sa čoveka na čoveka je mali. Može oboleli da zarazi nekog bližnjeg, ali obično na tome ostane - kaže Radovanović.

Profimedia
Dete zaraženo majmunskim boginjama

Ipak, postoje izuzeci, pa je tako 2003. u Americi bila manja epidemija kada je obolelo 47 ljudi. Radovanović ipak kaže da je neobično da se boginje pojavljuju tako brzo u raznim zemljama.

- Teoretski postoji mogućnost da taj virus postane prenosiviji, da mutacijama stekne sposobnost i da se lakše prenosi sa čoveka na čoveka. Ali to se još nije desilo. Zasada je mala verovatnoća da se prenese u Srbiju, a ako se prenese, onda će ostati na malom broju ljudi - uveren je on. 

Epidemiolog dodaje da smrtnost u slučaju većeg širenja ne bi trebalo da bude veća od jedan odsto, ali da je i to prilično velika brojka.

- One liče na velike boginje. Simptomi su crvenilo, bubuljica, plik, gnojnica i krasta na kraju. Vakcina protiv velikih boginja štiti od njih jer je to sličan virus. Dakle, ko je primio tu vakcinu u potpunosti je zaštićen - kaže Radovanović.

Međutim, epidemiolog dodaje da se u Srbiji ova vakcina ne koristi već 45 godina jer velike boginje ne postoje.

- Ali vakcine postoje u svetu. Inače, ima i nekih antivirusnih lekova koji se koriste za druge bolesti - objasnio je on.

Inače, majmunske boginje su retka virusna infekcija slična humanim velikim boginjama, iako je blaža, a prvi put je zabeležena u Demokratskoj Republici Kongo sedamdesetih godina prošlog veka. Broj slučajeva u Zapadnoj Africi porastao je u poslednjoj deceniji. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži, koji počinje na licu i širi se na ostatak tela. Većina zaraženih se oporavi u roku od nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike