Da li će uskoro kraj lažnim dojavama o bombama? Profesor sa Kriminalističko-policijskog univerziteta kaže - reč je o organizovanoj akciji

19.05.2022

08:57

0

Radovanović je istakao da ne očekuje veće posledice lažnih dojava, ali da se moraju shvatiti kao važna pouka za, kako je naveo, čvršće sadejstvo izvršne, zakonodavne i sudske vlasti

Da li će uskoro kraj lažnim dojavama o bombama? Profesor sa Kriminalističko-policijskog univerziteta kaže - reč je o organizovanoj akciji
Ilustracija - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis Profimedia

Proteklih meseci svedoci smo niza lažnih dojava o bombama po tržnim centrima u Srbiji, sudovima, a poslednjih dana i u školama - čak 100 beogradskih.

O ovome je danas na K1 govorio prof. dr Radovan Radovanović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta koji je istakao da se može očekivati kraj dojavama o postavljenim bombama iza kojih, kako smatra, stoji organizovana akcija i da će se pokazati da li je reč o organizaciji ili grupi pojedinaca veštih u sajber prostoru.

-Verujem da je reč o organizovanoj akciji, ali da li je u pitanju neka organizacija ili grupa pojedinaca veštih u sajber prostoru, videćemo. Verujem da će u narednih nekoliko dana stvari biti jasnije - rekao je Radovanović za K1 televiziju.

On je istakao da mu nije jasno koji je motiv iza tolikih lažnih dojava o bombama.

Radovanović je istakao da ne očekuje veće posledice lažnih dojava, ali da se moraju shvatiti kao važna pouka za, kako je naveo, čvršće sadejstvo izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Naveo je da su sve dojave stoprocentno bile lažne i da kontradiverzione jedinice nisu ništa pronašle i istakao da koliko god da imamo KD jedinica, na toliki broj dojava o bombama ne može se istovremeno odgovoriti.

-Potrebno je dva sata za jedan rutunski pregled koji nije previše detaljan. Pregled podrazumeva blokadu prostora, evakuaciju, pregled delova sistema i prostora koji obezbeđuju vitalnost kao što su kotlarnice i energetski sistem, potom prostorije koje koristi veći broj ljudi, zatim ormari, fioke...- objasnio je Radovanović.

Ukazao je i da postoje protokoli i da se uvek postupa u skladu sa procedurom koju nameće odgovorno lice za svaku ustanovu.

-U slučaju škola, to je direktor koji pravilnikom o radu mora da predvidi i te vanredne situacije. Pravilnici moraju biti usklađeni sa zakonom i moraju podrazumevati nepaničan pristup - ukazao je Radovanović.

Naveo je i da je Služba za borbu protiv terorizma u okviru UKP-a aktivirala sve resurse, kontaktirala Europol i Interpol, i tražila pomoć kolega iz inostranstva putem međunarodne pravne pomoći ističući da bi međunarodna politička saradnja trebalo da pomogne u brzini rešavanja tog problema.

Naveo je da je od 11. marta iz inostranstva stiglo stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima, a da su lažne dojave slali i građani Srbije.

Kako je rekao, uhapšene su dve osobe, a protiv šest maloletnika podnete su krivične prijave.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: K1/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike