Povećano zračenje nad Srbijom! UV indeksi "luduju", a sredinom juna čeka nas pakao

11.05.2022

06:15

0

Polovinom narednog meseca može se očekivati da će UV zračenje biti na veoma visokom nivou

Povećano zračenje nad Srbijom! UV indeksi "luduju", a sredinom juna čeka nas pakao
Sunce - Copyright Profimedia

Ultravioletno (UV) zračenje u Srbiji danas će biti  "normalno", ali već od sutra UV indeks biće iznad normalne granice, upozorio je meteorolog Ivan Ristić.

Ristić je za 24sedam objasnio da će danas zbog oblaka i pljuskova indeks UV zračenja biti od pet do šest, ali bi već od sutra mogao da se poveća na osam, što spada u vrlo visok nivo zračenja.

- UV indeks nad Srbijom je, inače, povećan od maja pa do sredine avgusta. Kada je vedro vreme, može se kretati i do osam, a polovinom juna čak i do 10 - objasnio je Ristić.

Zračenje ne zavisi od visoke temperature

Ono što je zanimljivo jeste da UV zračenje nema veze sa temperaturom. 

- Ako je vedro, indeks ide do osam, a naročito je na planinama jači intenzitet zračenja - kaže on.

Postoje sprave koje služe za merenje jačine UV zračenja, ali Ristić kaže da se ljudi mogu voditi i ličnim osećajem na koži u prepoznavanju visokog stepena zračenja.

- Kada smo izloženi suncu i osetimo da nam se koža greje, to znači da smo već u problemu. Počeće koža malo da nas pecka i osetićemo toplotu, a to je znak da je primljeno dosta tog zračenja - objasnio je on.

Inače, visoko zračenje počinje stepenom šest, između osam i 10 je vrlo visoko, dok je preko 11 ekstremno visoko.

Ristić je objasnio i da do velikog zračenja dolazi zbog visine sunca i ugla pod kojim zraci padaju na površinu zemlje. 

Pixabay
 

 

Šta je UV zračenje?

Ultravioletno (UV) zračenje predstavlja deo spektra sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. Postoje tri vrste UV zraka - UVA, UVB i UVC. Oni se razlikuju u svojoj biološkoj aktivnosti i obimu u kome mogu da prodru u kožu. Što je kraća talasna dužina, to je UV zračenje štetnije.

Krećući se od UVA do UVC zraka njihova dužina se smanjuje, ali raste intenzitet zračenja, tako da najkraće, UVC zračenje, ima ujedno i najjači intenzitet. Međutim, UV zračenje kraće talasne dužine je manje sposobno da prodre u kožu.

Na sreću, samo UVA i UVB zraci mogu do prodru kroz atmosferski omotač, a njihov negativni efekat može biti sprečen ili znatno umanjen odgovarajućim merama zaštite.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike