Dr Srđa Janković: U Srbiji nije situacija za uvođenje najstrožih mera

01.11.2020

10:05

0

Autor: M.Vujović

Iako i dalje nema reči o uvođenju policijskog časa, imunolog je rekao da bi naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sad

Dr Srđa Janković: U Srbiji nije situacija za uvođenje najstrožih mera
Copyright Tanjug / Zoran Žestić

Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji naglo se povećava i sigurno je da situacija ne ide na bolje, poručio je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković. Ipak, on je istakao da i dalje nema govora o uvođenju najoštrijih mera, koje bi podrazumevale policijski čas.

Dr Janković je naveo da je broj zaraženih najvažniji parametar kada se donosi odluka o karantinu, ali da nije i jedini.

– Ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mere, jer se one uvode kada nema drugog izbora – rekao je on u gostovanju na TV Prva.

Dr Janković je istakao i da smo i dalje u fazi porasta broja obolelih u ovom talasu, da klinička slika traži vreme kako bi se razvila, te da iako je situacija bolja u odnosu na isti dan tokom prošlog talasa, ona uvek može da se okrene.

– Sa zakašnjenjem raste broj onih sa teškom kliničkom slikom. I dalje imamo manji broj zaraženih i teško bolesnih u odnosu na vrhunac prošlog talasa. Cilj nam je da usporimo taj proces – dodaje Janković.

Bitno je da deca idu u školu

Imunolog se, potom osvrnuo i na situacuju u srpskim školama, a kako je rekao, kada je u pitanju zatvaranje škola, smatra da se fleksibilni model školstva dobro pokazao i da nema potrebe za potpunim zatvaranjem škola, već da je izolacija odeljenja u kom se javi kovid-19 dovoljna.

– Nije potrebno da celokupno školstvo pređe na onlajn nastavu. Bitno je da deca idu u školu, ne samo zbog obrazovanja, već i zbog socijalizacija i psiholoških činilaca – objasnio je član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije koronavirusa i dodao da je najbolje da sada u ishranu uvrstimo voće, povrće i određene vitamine.

– Savetovao bih uravnoteženu ishranu. Postoje određeni klinički dokazi da cink može da zaštiti imuni sistem, ali to je kod ljudi koji imaju makar i latentan deficit cinka. Kod onih koji ga imaju dovoljno, višak u organizmu neće učiniti ništa – ističe on i dodaje da ipak “multivitaminski preparati nisu efektivni”, ali je “vitamin D preporučljiv u malim dozama”.

– Pojedini suplementi dolaze u obzir, ali kljukanje i uzimanje na svoju ruku nije nešto što ja kao imunolog mogu da savetujem. Ne postoji specifično sredstvo koje može da spreči infekciju virusom korona. Deci može da se daje vitamin D, što je inače preporučljivo tokom zime. I nama su, kad smo bili deca, davali riblje ulje – kaže dr Janković.

Maska – visok stepen zaštite

Ovaj imunolog se tokom cele epidemije držao toga da neće skinuti masku, što je i dalje slučaj, te i u njenom trećem talasu šalje istu poruku.

– Maska štiti od infekcije. U manjoj meri štiti nas, a u većoj druge ukoliko smo mi zaraženi. Ona može da pruži visok stepen zaštite. Svakako ne apsolutnu, ali ukoliko je svi nosimo, maska nas kolektivno štiti i do 99 odsto – zaključuje imunolog dr Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike