Pojačanje Vojske Srbije: Nakon devet godina naša zemlja dobila žene pilote

01.11.2020

10:37 >> 13:02

0

Autor: M.Vujović

Vojsku naše zemlje trenutno broji pet žena koje upravljaju helikopterima

Pojačanje Vojske Srbije: Nakon devet godina naša zemlja dobila žene pilote
Copyright Printscreen/RTS

Redove Vojske Srbije je, nakon devet godina pauze, ojačala i ulepšala nova generacija žena pilota, a među njima su i Tijana Milenković i Lidija Petrović , koje su po završetku Vojne akademije postale deo ove ženske ekipe.

Tijana je, tokom obuke na Vojnoj akademiji, poželela da radi u kabini vojnog helikoptera. Tako, nakon petogodišnjeg školovanja, želja joj se ispunila:

-Četvrtu godinu smo završili na opštem tipu “gazela”, a petu na helikopteru “gama”. On je namenjen za dejstvo po neprijatelju, tako da smo u sklopu pete godine imali borbenu obuku koja je podrazumevala manevare. Međutim, gađanje sledi nakon toga, potrebno je još iskustva, pa se nadam da ću u narednom periodu ići ka tome.

Ova neustrašiva devojka odrasla je u Kraljevu, a na aerodromu u Lađevcima je provodila svaki otvoreni dan, jer je tu radio i njen otac.

Danas je u Lađevcima i baza za helikoptere Mi-35, a ona ima neverovatnu želju da se obuči za let na tom helikopteru.

Printscreen/RTS

-Ja sam Lađevce htela jer je to borbena eksadrila i nadam se da ću na njemu nekad leteti. Malo je neobično, ono što sam više od pet i više godina želela, razmišljala sam da bi bilo lepo da baš tu i radim. Zapravo mi se to ostvarilo. Meni je većina društva u okolini i svaki put se i čujemo i šalju mi slike – navodi Tijana.

Zaduženja se razlikuju u odnosu na ranije iskustvo na Vojnoj akademiji, ali kako kaže, “ništa što već nije videla tokom obuke”.

Ona je potom i objasnila kako izgleda jedan njen radni dan.

-Dan se sastoji se od pripreme koju radimo dan ranije, kada nam detaljno objasne zadatak, a sutradan imamo pripremu pre leta. Nakon toga sledi let i radi se ono što smo planirali planirano, posle toga slede analize, pa priprema za novi let – ističe ona.

Vojsku naše zemlje trenutno krasi pet žena pilota, a da su one retkost u vojnoj avijaciji pokazuju podaci regiona – Crna Gora je prvu ženu vojnog pilota dobila tek ove godine, dok u Hrvatskoj vojnim letelicama trenutno upravlja sedam žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike