Nagle promene vremena loše utiču na zdravlje: Dr Stefanović otkriva šta sve treba da radite ovih dana kada vam je teško

20.04.2022

15:07

0

Autor: 24sedam

Doktorka Ivana Stefanović podseća građane da nagle promene temperature mogu dovesti do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba

Nagle promene vremena loše utiču na zdravlje: Dr Stefanović otkriva šta sve treba da radite ovih dana kada vam je teško
Ilustracija - Copyright Profimedia

Meteorolozi za sutra najavljuju toplije vreme sa najvišom dnevnom temperaturom do 19 stepeni, što može nepovoljno uticati na pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Doktorka Ivana Stefanović podseća građane da nagle promene temperature mogu dovesti do dodatnog opterećenja srca, ne samo kod hroničnih pacijenta, nego i kod zdravih osoba.

Savetuje starijim sugrađanima koji boluju od hroničnih bolesti da ne izlaze rano ujutru kad je temperatura najniža, sve dok se dok se ona ne stabilizuje tokom dana.

- Srce takođe ne bi trebalo da opteretimo svojim aktivnostima i tokom dana, u smislu nekih teških treninga, nekih velikih nabavki, nošenja kesa u rukama - rekla je doktorka Stefanović.

Poznato je da se krvni sudovi šire i skupljaju na toploti i hladnoći, a takve česte promene mogu da dovedu do zgrušavanja krvi, potencijalne tromboze i do infarkta.

- Šetnja je za svaku preporuku kada je lepo vreme - navela je doktorka Stefanović.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Prema bioprognozi, koji svakodnevno objavljuje RHMZ, biometeorološka situacija sutra može nepovolјno uticati na nervno labilne osobe i srčane bolesnike.

Malaksalost, smanjenje radne sposobnosti i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima, navodi se u bioprognozi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike