Šta tačno znači zabrana okupljanja više od pet ljudi

06.11.2020

14:59 >> 19:05

0

Autor: M.Vujović

Ova mera biće zakonski regulisana

Šta tačno znači zabrana okupljanja više od pet ljudi
Copyright Profimedia

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa upravo je saopštio da je jedna od novih mera zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od pet osoba.

Do sada je ograničenje važilo na 30 osoba, a dr Darija Kisić Tepavčević  je precizirala šta ova nova mera praktično znači i navela da to nije samo preporuka, već obaveza, koja će biti zakonski regulisana.

– Kao što je bila i prethodna mera regulisana zakonom, tako će biti i ova, nije na nivou preporuke. To nije samo mera koja je donesena u našoj zemlji, sve države su dovele slične mere, sa drugačijim brojevima. Zabranjeno okupljanje na javnim manifestacijama, što bi označilo proslave, kongrese, seminare, kada su u pitanju otvoreni prostori. Pre svega se misli na organizovana okupljanja, ne misli se na školsku sredinu, radnu sredinu… – navela je ona.

Kada su u pitanju ustanove i kulturne manifestacije, kao što su bioskopi i pozorišta, ograničenje ostaje do 500 ljudi.

– Ali i tu se i te kako propisuje u svakom koraku kako treba da se ponašaju ljudi, i to se dosad pokazalo da besprekorno funkcioniše. Zahteva duži period za ulazak u salu, za izlazak, znamo kako se sedi, da se nosi maska… To jeste procedura koja zahteva strpljenje, ali je usko definisano – objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike