Doktorka upozorila i na varijacije kovida koje i dalje haraju Srbijom: Biće još novih sojeva korone

20.03.2022

15:15

0

Autor: M. Vu.

Epidemiološkinja dr Vesna Mioljević rekla je da su u Srbiji trenutno dominantna tri soja korone

Doktorka upozorila i na varijacije kovida koje i dalje haraju Srbijom: Biće još novih sojeva korone
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Novi soj korona virusa zabeležen je u Izraelu i predstavlja kombinaciju varijanti omikron BA1 i BA2. Epidemiološkinja dr Vesna Mioljević rekla je da su u Srbiji trenutno dominantna tri soja korone.

"Mutirana" korona u Izraelu, prema prvim informacijama, daje blažu kliničku sliku - povišenu, ali ne visoku temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima, groznicu... U Srbiji je svakodnevno i dalje broj novih slučajeva četvorocifren, i doktorka kaže da struku ne iznenađuju pojavljivanja novih sojeva.

- Brojke jesu nešto veće prethodnih dana u odnosu na Evropu, a kod nas su aktuelni delta, omikron i stelt sojevi. Kao epidemiolog, moram da kažem da nisam iznenađena novim sojevima, sigurno će ih biti još mnogo u budućnosti, ali kako će se oni nazivati, tek ćemo videti. Situacija je pod kontrolom - rekla je ona u Dnevniku RTS-a.

Doktorka je upozorila da se ne treba opuštati zbog priča o lakšoj slici, jer svaki soj može da izazove tešku kliničku sliku, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Printscreen / Youtube / Happy
 

 

- Treba biti obazriv, svaki soj može da izazove tešku kliničku sliku, u zavisnosti od imunog sistema i od toga da li je vakcinisan ili ne. U ovom momentu rizični su uglavnom osobe starije od 60 godina koje imaju neke pridružene bolesti, hronične bolesti, srca, pluća, bubrega - rekla je ona.

Rizične grupe - stariji, hronični bolesnici, trudnice i drugi - trebalo bi da nose masku u zatvorenom prostoru i poštuju mere prevencije kao i svi drugi. Treba se pridržavati mera prevencije i nije greška staviti masku u zatvorenom prostoru, posebno za rizične grupe pacijenata.

- Mnogo puta koronavirus nas je iznenadio, nema sezonski karakter, tako da nema opuštanja. U Evropi i Koreji su brojevi za nas u Srbiji nezamislivi, radi se o sojevima koji se vrlo brzo i lako prenose sa inficirane na osetljivu osobu, daju blažu kliničku sliku, manju verovatnoću hospitalizacije. Ne treba zaboraviti da imamo moćno oružje, vakcine, možemo biti inficirani, ali klinička slika bude blaga - objasnila je Mioljevićeva.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike